Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s  Centrom za oporavak morskih kornjača – Aquarium Pula, organizirala je na plaži Vela Pržina u Lumbardi na otoku Korčuli, povratak dviju morskih kornjača glavate želve (Caretta caretta) u prirodu.

Uz predstavnike Javne ustanove, na događaju su prisustvovali župan Nikola Dobroslavić i zamjenik župana Joško Cebalo, predstavnici Akvarija Pula, osnivačica i vlasnica Milena Mičić, nalaznice glavatih želvi Stanka Amadeo i Sunčana Žaknić, lokalno stanovništvo i posjetitelji.

“U Lumbardi su puštene u more dvije oporavljene glavate želve povodom Svjetskog dana morskih kornjača. Hvala nalaznicama koje su ih pronašle, Akvariumu Pula koji ih je izliječio i našoj Javnoj ustanovi za odluku da se vrate u more na otoku Korčuli gdje su i pronađene i spašene. Čuvajući floru i faunu čuvamo od propasti čovjeka i cijeli planet” – istaknuo je tom prigodom župan Nikola Dobroslavić.

Glavni cilj manifestacije povratka morskih kornjača u prirodu je podizanje svijesti javnosti o potrebi većeg i značajnijeg uključivanja u aktivnosti kojima svi zajedno možemo doprinijeti očuvanju i oporavku ugroženog morskog ekosustava i pripadajuće bioraznolikosti s posebnim naglaskom na najugroženije morske organizme.

“Sve aktivnosti koje Javna ustanova obavlja na terenu imaju za cilj zaštitu i očuvanje prirodnih vrijednosti, ali i edukaciju stanovništva i podizanje svijesti o važnosti očuvanja strogo zaštićenih vrsta za ekosustav, u ovom slučaju morski okoliš o kojem prilično ovisimo. Spašavanje želvi dokaz je da je lokalno stanovništvo osviješteno, želim se zahvaliti Stanki i Sunčani, ali i svim nadležnim službama koje su pravovremeno reagirale u akciji spašavanja” – poručila je  ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije Marijana Miljas Đuračić.

Uključivanjem lokalnog stanovništva u aktivnosti koje provodi Javna ustanova žele se potaknuti pozitivne promjene na Jadranu kako bi se ponovno uspostavila ravnoteža između ljudi i morskog svijeta s ciljem kreiranja puta prema održivoj budućnosti. U aktivnostima koje provodi Javna ustanova, iznimno je važna podrška lokalnog stanovništva, bez čije podrške i aktivnog uključivanja zaštita prirode na jedan način i nema smisla, važno je zajednički djelovati kako bi očuvali sve prirodne vrijednosti koje su nama dane na upravljanje za buduće generacije.

Javna ustanova zahvaljuje svim nadležnim institiucijama koje su, uz nalaznice, pravovremeno reagirali kako bi se jedinke glavatih želvi adekvatno zbrinule i dobile svu potrebnu pomoć – nalaznice Stanka Amadeo i Sunčana Žaknić, Akvarij Pula, pomorski linijski prijevoz Jadrolinija i ostalim službama koje su dokaz kako zajedničkim naporima doprinosimo očuvanju i zaštiti strogo zaštićenih vrsta ali i pripadajuće bioraznolikosti Dubrovačko-neretvanske županije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here