Župan Nikola Dobroslavić sudjeluje u radu 149. plenarnog zasjedanja Europskog odbora regija putem videokonferencije. U predstavljanju rezolucije Odbora regija o Ukrajini te raspravi o ratu u toj zemlji,  svoja svjedočanstva iznijeli su gradonačelnici Kijeva, Mariupolja, Lavova, Melitopolja te predsjednica regionalnog vijeća Harkiva. Kroz raspravu članovi Odbora regija pružili su potporu svim načelnicima, gradonačelnicima i regionalnim čelnicima Ukrajine u njihovoj borbi za europske vrijednosti te izrazili spremnost pomoći Ukrajini na njenom putu u članstvo Europske unije.

Europski odbor regija (CoR) pozvao je na oštre sankcije protiv Rusije, zatražio hitno oslobađanje ukrajinskih gradonačelnika i državnih službenika koje su otele ruske okupacijske snage, a ukrajinskim lokalnim i regionalnim vlastima ponudio je iskustva regija i gradova EU-a u obnovi.

Uz izglasavanje mišljenja Odbora regija, teme dvodnevnog plenarnog zasjedanja bile su i rasprava o ulozi lokalnih i regionalnih vlasti u kontekstu partnerstva EU-a i Ujedinjene kraljevine s potpredsjednikom Europske komisije Marošem Šefčovičem te rasprava o promicanju europskih demokratskih vrijednosti putem obrazovanja radi razvoja građanstva EU-a s potpredsjednicom Europske komisije Dubravkom Šuicom.

Europski odbor regija sastoji se od 329 članova koji predstavljaju regionalna i lokalna tijela 27 država članica Europske unije. Izdaje mišljenja kada je prema Ugovorima o Europskoj uniji savjetovanje s lokalnim i regionalnim vlastima obavezno li na vlastitu inicijativu. Njegovi članovi neovisni su u obavljanju svojih dužnosti, sto je u općem interesu Unije. Uz članove Odbora regija u raspravama sudjeluju i članovi Europskog parlamenta te stručnjaci iz Europske komisije i sveučilišta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here