Ministrica vanjskih odnosa i otvorene vlade Katalonije Victoria Alsina Burgues boravila je danas u radnom posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Ministrica Burgues županu Dobroslaviću istaknula je svoje oduševljenje ljepotama Dubrovnika te naglasila kako veliki broj Katalonaca posjećuje Dubrovačko-neretvansku županiju koju smatraju idealnim mjestom za odmor.

Župan Nikola Dobroslavić naglasio je važnost suradnje naše županije s drugim regijama pa tako i Katalonijom.

‘Kao što znate, Europski odbor regija priprema mišljenje “Prema makroregionalnoj strategiji na Mediteranu”. Jučer smo imali javno savjetovanje. Mediteranska regija, dom za više od 500 milijuna stanovnika, oduvijek je bila strateško područje za Europsku uniju. Posebno je osjetljiva na globalno zatopljenje i ekološke izazove, kao i na socio-ekonomske izazove’, kazao je župan Dobroslavić te istaknuo kako regije na mediteranskom području imaju veliki potencijal koji zajednički mogu i moraju unaprijediti.

Ministrica Burgues kazala je kako se raduje budućoj suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom, posebno u vidu makroregionalne strategije.

‘Smatram da naše dvije regije imaju zajedničke interese i predlažem i razgovor i možda osnivanje jedne vrste radne skupine kako bismo suradnju učvrstili. Kao što ste i naglasili, cijela Europska unija,  pa tako i mediteransko područje, suočava se s brojnim izazovima i vjerujem da se zajedništvom, bilateralnim i multilateralnim suradnjama može postići puno’, rekla je ministrica.

Na sastanku je bilo riječi i o turizmu, povezanosti zračnim linijama i suradnji Dubrovačko-neretvanske županije i regije Katalonija na europskim projektima.

Uz župana Nikolu Dobroslavića, sastanku su nazočili i zamjenik župana Joško Cebalo, pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i more Ivo Klaić, pročelnica Upravnog odjela za poslove Župana i Županijske skupštine Žaklina Marević te savjetnik za međunarodnu suradnju Luka Vidak.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here