Savjetnica župana Žaklina Marević i županijski vijećnik Teo Andrić danas su, u ime Dubrovačko-neretvanske županije, položili vijenac i zapalili svijeću u Trstenom kod Spomen-obilježja, čime je obilježena 24. obljetnica podizanja ovog spomenika kao i 29. obljetnica deblokade Golubova kamena, a u sjećanje na 36 poginulih branitelja s područja Imotskog.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ovu obljetnicu su danas obilježili i predstavnici Grada Dubrovnika, gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić i  predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, a Sveta misa zadušnica služena je u mjesnoj crkvi sv. Vida.

Ovaj komemorativni skup održava se na datum 2. srpnja, dan kada je kada je 1992. godine oslobođen Golubov kamen, zloglasna neprijateljska utvrda iznad Rijeke dubrovačke koju su zajedničkim snagama oslobodili pripadnici Hrvatske vojske i koja je kasnije simbolički odabrana za sjećanje na sve poginule Imoćane na južnom dubrovačkom bojištu.
Na Južnom bojištu tijekom ratnih operacija u obrani Domovine sudjelovalo je preko pet tisuća Imoćana. Njih 36 poginulo je, a stotinjak je ranjeno, a riječ je uglavnom o pripadnicima 115. Imotske brigade HV-a i 3. Bojne 4. brigade HV-a.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here