Zamjenik župana Joško Cebalo nazočio je u subotu na svečanoj sjednici Vijeća Dubrovačkih ljetnih igara uoči večerašnjeg otvaranja.
”Čast mi je i zadovoljstvo pozdraviti Vas u ime Dubrovačko-neretvanske županije ususret 72. Dubrovačkim ljetnim igrama i zaista Vam zahvaliti. Svjedoci smo izazovnih vremena u kojima se svi nalazimo i koliko je aktualna pandemija utjecala na sve segmente našeg društva, a posebno i na kulturu. Usprkos svemu tome, Igre su uspjele ostati najveći kulturni događaj u Republici Hrvatskoj, a usudio bih se reći i šire. I na tome smo Vam zahvalni i to zavrjeđuje zaista pohvalu. Ja svima Vama koji ste dio Igara čestitam na činjenici da 72. Izdanje broji gotovo 70 izvedbi, dramskih, glazbenih, plesnih. Čestitam Vam na bogatom popratnom programu, suradnji s poznatim glazbenim imenima, međunarodnim partnerima, ovogodišnjim premijerama. Svakako, posebne pohvale i dijelu programa namijenjenom najmlađoj publici. Igre su dio dubrovačkog identiteta, a Dubrovnik ostaje nezaobilazna pozornica za umjetnike koji mu se uvijek vraćaju. I to je značaj, a slobodno mogu reći i uspjeh festivala koji je nositelj i certifikata sigurnog okupljanja što je u ovom vremenu jako važno. Zahvaljujem Vam i što promovirate i kroz umjetnost dodatno valorizirate naš Grad i našu Županiju koja će Vam i dalje biti partner i potpora u vašem kvalitetnom radu”, rekao je ovom prilikom Cebalo.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako organizacija ovakvog programa u današnjim okolnostima zaslužuje svaku pohvalu.
”Nadam se da će pozvani umjetnici, ali i publika svojim prisustvom posvjedočiti koliko je napora i stručnosti trebalo u osmišljavanju ovakvog programa”, kazala je ministrica dodavši kako su sve kulturne institucije bile otvorene u vremenu pandemije što nije bilo lako.
”Dolazimo iz sektora kulture, naše poruke prema građanima su usmjerene ka tome da prihvate dosege suvremene znanosti i da se cijepe. Umjetničke izvedbe nema bez punog gledališta i interakcije između publike i umjetnika. Sjajne stvari su se događale online, ali svi smo bili i ganuti i sretni kad smo mogli ponovno sjesti u kino i kazališne dvorane i svjedočiti izravnom kontaktu. Zato mi je drago što ste odlučiti večerašnje otvorenje održati tako da ponovno osjetimo koliko nam je nedostajala bliskost unutar publike“ kazala je Obuljen Koržinek.

Intendantica Dora Ruždjak Podolski istaknula je kako je 95 posto onoga što je zamišljeno još u rujnu prošle godine zaista i u ovogodišnjem programu.
”Teško je u kratkim crtama opisati program, ali ono što mogu istaknuti je da sam iznimno zahvalna Ministarstvu kulture RH na praćenju i uvijek sigurnoj financijskoj platformi koja nam je omogućila bogat i raznolik repertoar te kulturnoj strategiji koja inzistira na vrijednostima koje čine dio hrvatskog identiteta. Ono što bi istaknula kao najveću vrijednost poetike ovog festivala je da i danas inzistiramo na produkciji vlastitih kazališnih predstava u ambijentu. Od toga nikad ne bi trebali odustati jer to je ono što čini Igre Igrama te po čemu se razdvajamo od drugih. Koliko god se budžetno snalazili, kao prošle godine koju smo iznijeli zajedno vrlo hrabro i s velikim rizikom, to je zalog za ove Igre koje će se vratiti u normalu u svakom pogledu”, rekla je Ruždjak Podolski.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here