Europski odbor regija i francusko predsjedništvo Vijeća EU u Marseillu okuplja više od 2000 nacionalnih, regionalnih i lokalnih čelnika na Europskom summitu regija i gradova. Dvodnevni summit održava se u trenutku ruske invazije na Ukrajinu te su lokalni i regionalni čelnici EU formalno izrazili svoju podršku narodu Ukrajine. Predsjednik Odbora regija Apostolos Tzitzikostas predložio je gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička za počasnog člana Odbora regija. Također, kroz zahtjeve i vizije zaključaka Konferencije o budućnosti Europe traži se jačanje demokratskih temelja kao i temeljnih promjena EU-a u podršci jačanja lokalnih i regionalnih zajednica. Cilj je kvalitetniji odgovor na pružanje zdravstvene zaštite, pitanje prirodnih katastrofa i klimatskih promjena te razrješavanje teritorijalnih nejednakosti. Rasprave se vode o glavnim socijalnim izazovima, koheziji i oporavku, budućnosti demokracije u EU, proširenju EU te uključenju mladih u procese odlučivanja.

Sudjelujući u panelu o proširenju EU župan Dobroslavić je naglasio da sve zemlje zapadnog Balkana trebaju postati članice EU-a, ali da prethodno trebaju ispuniti sve kriterije za članstvo. “Sve zemlje moraju dokazati da prihvaćaju vrijednosti i standarde EU, i ne mogu koketirati s nositeljima nekih drugačijih vrijednosti. Srbija i dio Bosne i Hercegovine ne mogu napredovati prema EU uz veličanje ratnih zločinaca i negiranje genocida i zločina iz rata. Bosna i Hercegovina mora provesti presude Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, te izmijeniti izborni zakon. Tri konstitutivna naroda moraju biti legitimno predstavljena u tijelima vlasti, a svi građani moraju moći biti birani u sva tijela.” – istaknuo je Dobroslavić posebno naglasivši ovom prigodom da Ukrajini treba pružiti svu moguću pomoć na putu prema EU.

Prvi Europski summit regija i gradova održan je 2007. godine u Rimu, i od tada se održava svake dvije godine, obično u zemlji koja trenutačno predsjedava Vijećem EU-a. Ovi sastanci prigoda su za čelnike lokalnih i regionalnih vlasti da sudjelovanjem doprinesu najvažnijim raspravama u Europskoj uniji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here