Župan Nikola Dobroslavić sa suradnicima nazočio je u Pločama obilježavanju 30. obljetnice akcije ”Zelena tabla – Mala Bara”.

Operacija ‘’Zelena tabla – Mala bara’’ prva je iz serije bitki za vojarne, koje se također nazivaju i Rat za vojarne, koje su se odigrale tijekom 1991. diljem Hrvatske kao dio Domovinskog rata, s najvažnijim sukobima tijekom rujna. Ova operacija se vodila u Pločama i okolici između hrvatskih snaga i Jugoslavenske narodne armije (JNA). Postrojbe ZNG (djelatni i pričuvni sastav) Metkovića i Ploča, 4. gardijske iz Splita, MUP-a i drugih manjih postrojbi zauzela su skladište JNA u kojem je bilo pohranjeno naoružanje Teritorijalne obrane Metkovića, Ploča, Vrgorca i Makarske ukupno oko 5000 cijevi, a koje je prethodno JNA izuzela iz skladišta TO navedenih gradova. Izvučeno naoružanje poslano je na bojišta do tada slabo naoružanim postrojbama HV i poslužilo u obrani Republike Hrvatske.
Svečanosti su među ostalim nazočili i gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević, izaslanik ministra obrane Republike Hrvatske Darko Arapović, izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja Jozo Šerić i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i izaslanik zapovjednika Hrvatske ratne mornarice Darko Malečić.

”Akcija Zelena tabla – Mala Bara svijetli je primjer kako se voli Domovina i nemjerljiv je doprinos svih branitelja koji su sudjelovali ne samo u ovoj akciji nego u cijelom Domovinskom ratu. Osobno kao dragovoljac mogu posvjedočiti što je nama na terenu značila vijest o uspješno odrađenoj akciji, a pogotovo što nam je značilo oružje. Ponosni smo na pločanske branitelje i domovinski rat koji je temelj naše države”, rekao je župan Dobroslavić.
Okupljenima se obratio i tadašnji ministar obrane Republike Hrvatske Luka Bebić i Velimir Barbir, zamjenik zapovjednika akcije.
Luka Bebić prisjetio se tih događanja, koliko je bilo potrebno hrabrosti i želje sudionicima akcije ali i mudrih odluka tadašnjeg vrha Hrvatske na čelu s dr. Franjom Tuđmanom.
“Odluka da se pozovu svi u obranu Domovine, bez obzira na političku i ideološku pripadnost i prošlost, bila je, po mom mišljenju, najveća odluka predsjednika Tuđmana. Srdačno čestitam svima vama, pogotovo sudionicima akcije, jer ste vi bili oni koji su podmetnuli leđa kad je bilo najteže i kad ništa nismo imali. Ploče su obavile prvi i najteži zadatak u Domovinskom ratu. To je bilo vrijeme osobnih herojstava, a Ploče i Pločani su herojski izdržali akciju”, rekao je Bebić.
Gradonačelnik Mišo Krstičević istaknuo je kako događaji od prije 30 godina oslikavaju duh hrvatskog naroda.
”Na današnji dan obilježavamo jedan od najvažnijih datuma u novijoj povijesti. Važnost tog dana jeste u tome što se kroz događaje koji su se dogodili u ovo vrijeme prije 30 godina može oslikati duh našeg naroda i bit naše države. Vrijeme između 90. i 95. nas je definiralo kao državu kakvu imamo danas 25 godina od završetka rata”, istaknuo je gradonačelnik Krstičević.

Glazbeni dio svečanosti obogatili su svojim izvedbama klape “Stina” i “Stablina”, dok je svečanim koncertom 4 Tenora završeno obilježavanje jubilarne 30. obljetnice vojno-redarstvene akcije „Zelena tabla – Mala bara”.

FOTO: Ploce.com.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here