Župan Nikola Dobroslavić nazočio je u subotu u Sponzi svečanom prijemu koji je Terezi Kesoviji u čast upriličio dubrovački gradonačelnik Mato Franković. Brojni prijatelji došli su Teri čestitati na francuskom odličju Časnik reda umjetnosti i književnosti, kojega je primila prije mjesec dana.

“Posebno mi je zadovoljstvo što danas imam priliku čestitati našoj Terezi na prestižnom odlikovanju Republike Francuske za predan rad na zajedništvu dviju zemalja kroz kulturu, bogatu karijeru ostvarenu u obje zemlje, kao i promidžbu francuskog jezika i šansone”, rekao je župan Dobroslavić te dodao kako je ovo odlikovanje posve opravdano dodjeljeno našoj divi.

“Kao što smo mi svjesni i ponosni na ono što je naša Tere dala svom Dubrovniku i svojoj Hrvatskoj, što je dala u borbi za istinu u Domovinskom ratu, tako je Republika Francuska prepoznala ono što je Tereza njoj dala, razumijevanju i prijateljstvu naših zemalja i naroda, šansoni uopće. Draga Tereza, vaš neuništivi glas, emocije s kojima izvodite svoje pjesme, vaša energija i elegancija inspiracija su mnogim mladim umjetnicima. Vjerujem da će i ovo priznanje biti još jedan poticaj da nas i dalje častite svojim neponovljivim umjetničkim glazbenim djelima te da nastavite promovirati glazbu, francusku šansonu, Dubrovnik i Hrvatsku”, rekao je župan.

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je da je Tere uvijek bila i bit će dio duha Dubrovnika, ali i njenih Konavala.
“Kada je gospođa Tereza primila ovo visoko odlikovanje, nisam mogao biti prisutan u Zagrebu. Čuli smo se telefonom i rekao sam da je lijepo da se primi odlikovanje u Zagrebu, ali da mislim da bi trebalo to još jednom ponoviti u Gradu. Poštujemo i volimo glavni grad, ali nama je u srcima samo jedan Grad – s velikim ‘G’. Mislim da nema nijednog našeg sugrađanina koji je ne zna barem pet vaših pjesama. To je po meni najveće od svih priznanja”, rekao je gradonačelnik Franković.

Na prijem je stigao i francuski veleposlanik u RH Gaël Veyssière koji je rekao kako mu je bila velika radost predati joj odličje Časnika reda za umjetnost i književnost. Bio je to jedan veliki emotivan trenutak, rekao je, kako za njega i našu divu tako i za njene prijatelje i publiku. No, u tom emotivnom trenutku, naglasio je, nedostajao je Dubrovnik, grad koji je vidio njeno odrastanje i bio svjedokom njenih uspjeha.
Prije nego što je zapjevala, Tereza se zahvalila svima koji su došli s njom proslaviti ovo odličje.
Rekla je kako njen odnos s Francuskom seže daleko unatrag, još od 1965. godine.
“Francuska je bila zemlja koju sam odabrala za međunarodnu karijeru, ali i za nadahnuće njezinim intelektualnim, kulturnim i društvenim životom koji izuzetno cijenim. Čuvam u svom srcu posebno mjesto za Francusku, zemlju moje mladosti i uvijek snažnog nadahnuća. Činjenica da ovo priznanje koje me je duboko dirnulo, dolazi iz Francuske, ispunjava me ponosom. Francuski jezik i šansona su snažno obilježili moj privatni i profesionalni put i nikada me nisu prestali oduševljavati”, rekla je Tereza.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here