Povodom Dana spomena na hrvatske žrtve u borbi za slobodu i nezavisnost, na 7. vazmenu nedjelju, 16. svibnja u župi Svih svetih u Blatu na otoku Korčuli župnik don Željko Kovačević služio je misu na vanjskom oltaru postavljenom u vratima župne crkve radi poštivanja epidemioloških mjera. Vjernici su mogli pratiti i putem Facebook stranice župe.

 

U propovijedi se spomenuo ovogodišnje mise na Udbini koju je predvodio gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić te na proslavi u Blatu prenio neke misli iz njegove propovijedi. Kazao je kako su se na našem prostoru sukobljavale često velike sile, a stradao je naš narod. Kosti su svukuda razasute. Među poznatim stratištima su: Krbavska bitka, Bleiburg i Vukovar. Ovim misnim spomenom se moli za njih.

 

Kazao je kako mržnja ne donosi blagoslov i na njoj se ne gradi budućnost te da je jedini put za Isusovog učenika opraštanje. Pojasnio je i kako se misom koja se za nekog služi ne slave ti pokojnici nego se za njih moli, a u misi se slavi jedino Bog. Žrtve žive u sjećanjima ljudi, Bog ih ne zaboravlja. Oni koji su zločine činili, a nisu se pokajali, to progoni i nikad nemaju mira jer ih zlo progoni, pa zato i za njih treba moliti. Isus je molio za svoje progonitelje. Ljudi sa žrtvama suosjećaju, a ne sa zločincima, neke su misli koje je izdvojio propovjednik.

 

Bratimi obiju blatskih bratovština nazočili su misi te služili svijećama preko prikazanja. Dio mješovitog župnog zbora animirao je liturgijskom slavlje uz orguljašku pratnju zborovoditeljice s. Juliane Beretić.

 

Prije mise u sklopu protokola u organizaciji Općine Blato župnik Kovačević sudjelovao je u polaganju vijenca i paljenju svijeće pred Spomen križem na groblju Svetog Križa u Blatu, u spomen svim žrtvama Bleiburga i Križnog puta.

 

Medijska grupa župe Blato

 

21 Blato Bleiburg 02

21 Blato Bleiburg 03

21 Blato Bleiburg

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here