U četvrtak 6. siječnja u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku, na svetkovinu Bogojavljenja slavljena svečana misa uz blagoslov soli i vode. Misu je predvodio katedralni župnik don Marin Lučić.

 

U propovijedi katedralni župnik je istaknuo da se na dan Bogojavljenja slavi objava Boga svim narodima po mudracima koji su čeznuli tražiti novorođenoga Kralja. U njima prepoznajemo svakog čovjeka koji traži, u njima prepoznajemo ljude koji se pokreću, traže i čeznu, ne ostaju na mjestu, objasnio je. Mudraci s Istoka su krenuli i ispitivali promatrajući nebo, kako bi to rekao njemački filozof Kant, kojeg je župnik parafrazirao: Ono što me upućuje na Boga je zvjezdano nebo nada mnom i moralni zakon u meni.

 

U svojoj potrazi mudraci su došli do Jeruzalema. I tu se u susretu s Herodom ostvaruje proroštvo. Herod govori da se u Betlehemu ima roditi novorođeni kralj židovski. Herod zna po pismoznancima gdje se kralj ima roditi, ali ne odlazi se pokloniti. Od Heroda kreće jedan silan strah jer se prepao malog djeteta i taj strah ga je nagnao da da pobiti svu djecu do tri godine. Herod je osjećao strah radi svoga prijestolja ali Isus mu nije htio uzeti njegovo prijestolje, ustvrdio je propovjednik. „Isus ne traži takvo prijestolje nego on traži naša srca. On traži da žeđamo za njim. Gospodin žeđa za nama i želi da se u nama probudi žeđ za Bogom. Mi smo pozvani tražiti poput mudraca i doći se njemu pokloniti.“

 

Mudraci su na svom putu naišli na Heroda koji nije imao dobre namjere i koji im je kazao da se vratite se k njemu kad nađu novorođenog kralja te ću mu se i on pokloniti. „Sve to ostaje na riječima,nije se poklonio“, rekao je župnik Lučić.

 

„Bog od nas traži klanjanje, da se njemu dođemo pokloniti, da učinimo pokret svoga srca, da odlučimo neke stvari, da se u nama dogodi odluka kao što se dogodila kod mudraca. Pa kada i naiđemo na nekoga kao što je Herod, Bog će to opet okrenuti na dobro. Pa kada se dogodi da u našem životu napravimo neke pogreške, kao što je njihov dolazak kod Heroda, Bog će to okrenuti na dobro ako mu mi to dozvolimo. Tražiti smisao svog života, tražiti zvijezdu vodilju – mudraci nas na to danas potiču“, poručio je propovjednik.

 

Nastavio je i kako je potrebno da se nakon našeg susreta s Isusom naše srce promijeni. Mudraci se nakon susreta s Isusom vraćaju drugim putem. Kada su ugledali Isusa obradovali su se radošću velikom. „Važna je radost koju ćemo dijeliti“, kazao je predvoditelj slavlja. „Mi danas nemamo zlato, smirnu i tamjan, mi mu donosimo darove kruha i vina. Mi danas ispovijedamo s mudracima da je naš Bog pravi Bog i pravi čovjek i da će on u uskrsnuću sve nas spasiti.“

 

Na kraju je potaknuo sve vjernike da donesu Gospodinu svoje darove, svoja srca i da se njemu poklone. Poželio im je i da budu radosni i vrate se drugim putem kada treba, da traže Boga u sumnjama jer će On sve okrenuti na dobro.

 

Misno slavlje pjevanjem je pratio katedralni zbor. Na kraju mise vjernici su ponijeli svojim kućama svetu vodu i posvećenu sol.

 

Jelica Gjenero

2201 Tri kralja 01

2201 Tri kralja 02

2201 Tri kralja 03

2201 Tri kralja 04

2201 Tri kralja 05

2201 Tri kralja 06

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here