Drugi vikend Temeljne formacije animatora desete generacije i peti vikend Temeljne formacije animatora devete generacije održan je od 10. do 12. prosinca 2021. godine u Biskupijskom sjemeništu u Dubrovniku. Na programu je sudjelovalo tridesetak sudionika i desetak animatora instruktora i animatora specijalaca. S obzirom da su epidemiološke mjere dugo vremena onemogućavale uživo održavanje programa te da je deveta generacija, do sada, svoj program prolazila on-line putem, ovo je bila prilika da i oni dožive čari programa u zajedništvu.

 

Glavna tema drugog vikenda, na kojem je sudjelovala deseta generacija animatora, bila je „Mjesto i pripadnost animatora u zajednici“, a sudionici su prolazili kroz razna predavanja, radionice, igre i molitve. Kroz sve programe vodili su ih animatori instruktori i specijalci Dubrovačke biskupije, koji su nakon dugo vremena, u sklopu epidemioloških mjera, uspjeli program Škole animatora izvesti uživo u zajedništvu s animatorima.

 

Tema drugog vikenda je bila zajednica. Mladi su kroz radionicu „Obitelj“ upoznali s prvom zajednicom kojoj su pripali. Budući da je čovjek stvoren kao društveno biće Bog se odmah na početku pobrinuo da kao takvi pripadamo nekoj zajednici, te kao pripadnici te zajednice trebamo joj pridonositi. Druga zajednica kojoj smo pripali krštenjem je Crkva te kroz istoimenu radionicu mladi su razmišljali o toj zajednici, kako su oni živo kamenje Crkve koje povezuje ljubav tj. sam Isus Krist. Mladi su u obje radionice, Obitelj i Crkva, imali priliku i kroz teoriju i kroz praksu malo dublje razmišljati i usredočiti se na zajednice kojima pripadaju. Kako bi što bolje pridonijeli toj zajednici mladi su kroz radionicu „Područje djelovanja animatora u zajednici“ upoznavali načine na koji oni mogu, na najbolji način s talentima koje imaju i na kojima imaju priliku raditi, pridonijeti toj zajednici te su kroz radionicu „Animator kao poslanje“ u kojoj su slušali svjedočanstvo animatora instruktora, zaključili da se zajednici najbolje pridonosi istinskim življenjem svoje vjere.

 

Glavna tema petog vikenda, na kojem su sudjelovali sudionici devete generacije, bila je „Duhovna dimenzija animatora“. Na posljednjem vikendu formacije animatora naglasak je na duhovnoj dimenziji animatorstva. Obrađivale su se teme kao što su predrasude, evangelizacija te važnost i smisao molitve. Sudionici su u subotu imali rad u malim grupama gdje su prolazili raznorazne radionice na temu dok su navečer imali pokorničko bogoslužje uz mogućnost ispovijedi nakon kojeg je uslijedila misa.

 

Završetkom petog vikenda devete generacije mladi se spremaju za rad u svojim župama i Dubrovačkoj biskupiji. Oni će svoje školovanje završiti specijalizacijom za animatore koja će se, ukoliko epidemiološke mjere to budu dopuštale, održati u siječnju 2022. godine.

 

Zajedno s animatorima u organizaciji je sudjelovala predsjednica Vijeća za mlade Ana Marčinko.

 

Euharistijsko slavlje u subotu i u nedjelju predvodio je don Hrvoje Katušić, delegat s ovlastima generalnog vikara Dubrovačke biskupije, koji se u propovijedi osvrnuo na nedjeljno evanđelje pojasnivši odnos Ivana Krstitelja i mnoštva koji ga sluša. Ivan Krstitelj ljudima poručuje da manje gledaju sebe, a više potrebite kada ga upitaju što im je činiti. Carinicima zapovijeda da ne uzimaju za sebe više od propisanoga, a vojnicima da ne čine nasilje i ne prijavljuju druge. Svakoj skupini ljudi daje konkretne upute po kojima mogu bolje živjeti, a ne preopširne zapovijedi koje će moći protumačiti u njihovu vlastitu korist. Zatim je propovjednik postavio pitanje: „Što bi Ivan Krstitelj rekao svakome od nas da se nalazi sada ovdje?“. „A odgovor se krije u tome da se zapitamo kako nas bližnji vide. Tek kada o tome promislimo i odlučimo se na promjenu, pronašli smo put obraćenja.“, poručio je mladim animatorima vikar Katušić te dodao da iako je to dugotrajan proces, vrijedno je zapitati se na čemu oni sami mogu poraditi.

 

Temeljna formacija animatora odvija se u organizaciji Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije, Ureda za mlade HBK te Salezijanske obitelji.

 

Mladi Dubrovačke biskupije

 

21 temeljna pros 01

21 temeljna pros 02

21 temeljna pros 03

21 temeljna pros 04

21 temeljna pros 05

21 temeljna pros 06

21 temeljna pros 07

21 temeljna pros 08

21 temeljna pros 09

21 temeljna pros 10

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here