Tijekom božićnog vremena vjernici su u svojim župama i samostanskim crkvama diljem Dubrovačke biskupije mogli pronaći prigodne informativne tiskane materijale o biskupijskoj razini Sinode „Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje, poslanje“. 

 

Na jednostavan i razumljiv način u letku je objašnjeno značenje sinode i sinodalnosti. Istaknuto je kako cilj sinodalnog putovanja „nije tek prikupiti informacije i ideje nego prepoznati u drugima pored sebe braću i sestre s kojima sam pozvan zajedno živjeti“ te kako Crkva „nije arhaična institucija koja se zavara u tradiciju već živa zajednica suputnika na zajedničkom putovanju“. 

 

Na informativnom letku prikazani su i koraci sinodalnog hoda Dubrovačke biskupije po mjesecima iz čega  je vidljivo što je do sada u pripremama napravljeno te tijek onoga što se još planira ostvariti, kako bi se vjernici na vrijeme mogli aktivno uključiti u pojedine faze hoda. Dvije glavne točke uključivanja najšireg kruga vjernika su: ispunjavanje sinodalnog upitnika i sinodalna savjetovanja po grupama u župnim zajednicama ili nekim institucijama. Sinodalni upitnik bit će tijekom siječnja podijeljen po župama i vjernici će ga, ovisno kojoj dobnoj skupini pripadaju, moći preuzeti u svojim crkvama, ispuniti i vratiti ga u crkve. Upitnik će također biti moguće anonimno ispuniti online na biskupijskim mrežnim stranicama. Savjetovanja u vidu slušanja i razgovora održavat će se tijekom ožujka.  

 

Spomenuto je i kako će se u sinodalni hod moći uključiti i oni koji nisu vjernici ili su pripadnici druge vjerske zajednice. Na letku se nalazi i molitva za sinodu.

 

Naslovnica informativnog letka donosi poznatu fotografiju pape Franje koji dlan desne ruke drži pored desnog uha u naporu da što bolje čuje sugovornika. Simboličko značenje fotografije na letku odnosi se na to da Sveti Otac želi čuti ono što mu vjernici, a i oni koji to nisu, žele reći, a što se sada ostvaruje kroz sinodalni hod. 

 

„Papa Franjo pozvao je cijelu Crkvu na sinodalni hod kako bismo ojačali zajedništvo i sudjelovanje u zajedničkom poslanju. Što misliš o Crkvi? Podijeli svoja iskustva, očekivanja, savjete“, poruka je s naslovnice informativnog letka Dubrovačke biskupije.

 

Na letku se nalazi i QR kod za brzo nalaženje dodatnih informacija na stranicama Dubrovačke biskupije.

 

Letak možete preuzeti ovdje:

https://db.hr/sinoda/wp-content/uploads/2021/12/Letak_Sinoda_DB_TISAK-1.pdf

Letak Sinoda DB TISAK-1-page-001

Letak Sinoda DB TISAK-1-page-002

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here