Povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja 5. kolovoza je u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku služena misa za domovinu koju je predvodio katedralni župnik don Marin Lučić.

 

U propovijedi se osvrnuo na misno čitanje u kojem se govori kako je izraelski narod, koji je izašao iz egipatskog ropstva i došao u pustinju, suočivši se sa nestašicom vode krenuo mrmljati protiv Mojsija i Arona: „Zašto ste doveli Gospodnju zajednicu u ovu pustinju da ovdje pomremo i mi i naša stoka? Zašto ste nas izveli iz Egipta da nas dovedete u ovo nesretno mjesto, mjesto u kojem nema ni žita, ni smokava, ni loze, ni šipka? Nema ni vode da pijemo.“

 

„Tako se može čuti i među nama. To je nešto s čime možemo povezati i naš narod,“ primijetio je župnik Lučić. „Zaboravljamo kako nam je bilo u ropstvu, dok nismo imali domovinu i za posljedicu imamo mrmljanje i nezahvalnost.  Zaboravljamo da je ovaj današnji Dan pobjede – dan našeg izlaska iz ropstva. Da je ovo vrhunac pobjede i obrane. Trenutak zahvalnosti gdje smo bili kao jedno. Iz ovog dana izlaze sve naše zahvale za sve naše pobjede, sve naše oluje, sve naše mostove. Ako prebiremo svoju prošlost  i sjećamo se kako nam je bilo u našem Egiptu, u našem ropstvu, i danas dok se nalazimo ovdje, pronalazimo vjeru u Gospodina koja nam govori da je on vodio ovaj narod i da će ga voditi i dalje. Ne smijemo, u našim pustinjama i kušnjama, zaboravljati da je Gospodin stalno prisutan i da mu na svemu trebamo zahvaljivati,“ poručio je.

 

Zatim je kazao kako i nama danas Gospodin postavlja pitanje: „Tko sam ja za tebe?“ Kao narod možemo reći da smo katolici, da vjerujemo u Gospodina i da je on naš temelj, kazao je, ali promjena i rast, obnova domovine, proizlazi iz našeg osobnog odnosa, novog rođenja, gdje u potpunosti otvaramo naša srca. „Možemo mrmljati i tako stvarati pobune i nezadovoljstvo ili se možemo zapitati što mi možemo dati našoj domovini. Gledajući odveć ljudskim očima, zaboravljajući da je Gospodin s nama, hodeći svojim snagama, zaboravljajući temelj i prošlost ovog naroda koji je uvijek tražio pomoć od Gospodina i zahvaljivao, hodimo u propast“, kazao je propovjednik.

 

Dodao je kako je ova sveta misa „zahvalnost za sve naše pobjede u kojima nismo bili sami“. Mi smo danas ti koji na oltar donosimo svoju domovinu, sve one koji su dali svoje živote, sve one koji su se borili za slobodu ovog naroda, kazao je župnik Lučić te poručio: „Neka naša perspektiva bude sam Gospodin. Neka naš pogled ne bude samo ono  ljudsko, nego neka traži što je Božje. Kao što je Gospodin izgradio Crkvu na Stijeni, na Petrovoj ispovijesti vjere, tako može i na svakom od nas graditi budućnost ove naše domovine.“

 

Doris Boroje

21 ddz kat 01

21 ddz kat 02

21 ddz kat 03

21 ddz kat 04

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here