U samostanskoj crkvi sv. Dominika u Dubrovniku svečano je 8. kolovoza proslavljena svetkovina sv. oca Dominika. U skladu sa višestoljetnom tradicijom svečano misno slavlje predvodili su braća franjevci iz samostana Male braća u Dubrovniku. Braća dominikanci dočekala su braću franjevce na ulazu u samostan te zaputivši se pred oltar zajedno otpjevali himan: „Serafski otac Franjo i apostolski otac Dominik oni nas naučiše zakon tvoj Gospodine”.

 

Na početku misnog slavlja prior dominikanskog samostana fr. Tomislav Kraljević pozdravio je braću franjevce na čelu sa fra Nedjeljkom Jerkanom, predvoditeljem misnog slavlja i ostalu braću franjevce.

 

Predvoditelj slavlja Jerkan je u svojoj propovijedi istaknuo kako je sveti Dominik bio čovjek koji se razdao za siromašne i one koji su u potrebi jer iako siromašan mnoge je obogatio. Dominik je uvijek sa sobom nosio Matejevo evanđelje i Pavlove poslanice koje su mu bile oslonac u mnogim raspravama koje je vodio s krivovjercima a napose s katarima. Njegova riječ bila je istina koja ga je učinila pravim borcem za vjeru ali i velikim propovjednikom koji je okupio braću i osnovao Red propovjednika.

 

Propovjednik je istaknuo da su dva samostana u Dubrovniku koja se nalaze na gradskim vratima, franjevački i dominikanski, svojim životom bili svjetlo i bogatstvo ljepote stvaralaštva svim ljudima koji su dolazili u Grad bilo kroz vrata od Ploča bilo kroz vrata od Pila.

 

Euharistijsko slavlje slavilo se u kraj zdenca u samostanskom klaustru uz pjevanje Vis-a Veritas.

 

Na kraju misnog slavlja prior Kraljević je zahvalio svim vjernicima i štovateljima sv. Dominika na molitvenom sudjelovanju u misnom slavlju te prisutnim svećenicima na bratskom svjedočenju zajedništva u vjeri i pozvao je sve okupljene da ostanu na druženju i okrepi u samostanskom klaustru.

 

Samostan sv. Dominika – Dubrovnik

 

21 dominik 02

21 dominik 03

21 dominik 04

21 dominik 05

21 dominik 06

21 dominik 07

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here