Molitvena osmina za jedinstvo kršćana održava se od 18. do 25. siječnja. Ekumenska molitva u Dubrovniku održat će se u četvrtak, 20. siječnja s početkom u 19.30 u pravoslavnoj crkvi sv. Blagovještenja. Molitvu predvode domaćin episkop zahumsko-hercegovački i primorski vladika Dimitrije Rađenović i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor, koji će propovijedati.

 

*  *  *

Građu za ovogodišnju svjetsku Molitvenu osminu priredilo je Vijeće crkava Bliskog istoka.

 

Organizacijska posebnost ovogodišnje pripreme molitvene građe jest u tome što se, zbog globalne pandemije u 2022. godini, nije bilo moguće sastati se uživo nego se priprema materijala odvijala online-komunikacijom.

 

Bliskoistočni priređivači su za geslo izabrali temu iz Matejeva Evanđelja: „Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti.“ (Mt 2, 1–12). Radi se o Matejevoj naraciji o tri mudraca koji se daju u potragu za novorođenim Kraljem, u čemu im pomaže njegova zvijezda koju slijede do Betlehema.

 

Kršćani Bliskog istoka osjećaju se osobito povezani s tim biblijskim mjestom, jer se ta zvijezda osobitog sjaja pojavila na istoku, dakle u kraju gdje i oni žive.

 

Zvijezda je važna jer dovodi ljude Kristu koji se utjelovio i pokazao nam se da bi njegovo svjetlo doprlo do svih nas. Mudraci su pratili zvijezdu do Betlehema.

 

Ovogodišnje ekumensko bogoslužje poziva nas da se i mi danas, u potrazi za Kristom, pridružimo mudracima i pratimo sjaj te zvijezde, kako bismo našli zajedništvo s Kristom i međusobno. Zajedno mu donosimo darove svoga srca i molimo za vidljivo jedinstvo Crkve. Stremeći k cilju jedinstva koje će kao učinak imati i vjerodostojnije svjedočanstvo, obvezujemo se živjeti tako da naše zajedništvo bude autentično svjedočenje u čijem će svjetlu naši bližnji moći prepoznati i vidjeti Krista i njegovo spasenje, navodi u uvodu prof. dr. sc. Jure Zečević, pročelnik Katedre ekumenske teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

 

Na poveznici možete pronaći Građu za Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana:

https://cdn-ika.hkm.hr/2022/01/Molitvena-osmina-za-jedinstvo-kr%C5%A1%C4%87ana-2022.pdf

 

 

ekumenska2019w

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here