Na Međunarodni dan muzeja 18. svibnja u Kneževom dvoru u Dubrovniku otvorena je izložba „Novi zemljovid Papinske države iz 1755.: plod znanstvene ekspedicije Ruđera Boškovića i Christophera Mairea“ autora dr. sc. Ivice Martinovića na kojoj je javnosti prvi put predstavljen ovaj zemljovid.

 

Prvi egzaktni zemljovid Papinske države „Nuova carta geografica dello Stato Ecclesiastico“(Novi zemljovid Papinske države, 1755) su, nakon dvogodišnje znanstvene ekspedicije (1750.–1752.), objavili Ruđer Bošković i Christopher Maire u sklopu omašnog sveska „De litteraria expeditione per Pontificiam ditionem“ (O znanstvenoj ekspediciji po Papinskoj državi, 1755), izvješćuju na mrežnoj stranici Dubrovačkih muzeja.

 

Ovaj zemljovid je najdragocjeniji predmet u sastavu zbirke „Boscovichiana“ zaslužnoga znanstvenika Ivice Martinovića. Potječe iz atlasa argentinskoga kolekcionara, otkupljen je od londonskoga antikvara u proljeće 2012. godine, a izložbom u Kneževu dvoru prvi je put predstavljen javnosti. Izloženi primjerak izvorni je proizvod papinske tiskare, spada u rarissima i unikat je u Republici Hrvatskoj. Zemljovid je bitno utjecao na razvoj kartografije na Apeninskom poluotoku i na njegove kasnije kartografske prikaze, a nacrtao ga je Maire na temelju geodetskih i astronomskih opažanja koja je proveo zajedno s Ruđerom Boškovićem.

 

Izložbu su organizirali Dubrovački muzeji, kustosica izložbe je Ivona Michl, dok postav izložbe supotpisuje s preparatorom za drvo Željkom Ćatićem. Izložba je dio ovogodišnje Edukativne muzejske akcije „Iz/Van/Red/No!”.  

 

Ovom izložbom Dubrovački muzeji prisjetili su se 310. obljetnice rođenja istaknutog dubrovačkog znanstvenika i desete godišnjice otvorenja velike izložbe „Ruđer Bošković ponovno u rodnom Dubrovniku: Hrvatska slavi svoga genija povodom 300. obljetnice rođenja” koja je 2011. bila postavljena u Kneževu dvoru. U prilagođenom obliku i pod nazivom „Ruđer Bošković: iz Dubrovnika Svijetu“ iste godine, izložba je gostovala u UNESCO-ovom sjedištu u Parizu te u Rueil-Malmaisonu. Za organizaciju sveobuhvatne izložbe Dubrovački muzeji su 2011. godine dobili nagradu Hrvatskog muzejskog društva za najbolji izložbeni projekt u državi.

 

Novi zemljovid Papinske države može se pogledati do 18. srpnja 2021.

 

A.T.

Izvor: Dubrovački muzeji

Fotografija01w

Fotografija 3w

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here