Blagdan sv. Todora, suzaštitnika župe sv. Marka i zaštitnika Grada Korčule, proslavljen je u četvrtak 29. srpnja svečanim misnim slavljem koje je u župnoj crkvi sv. Marka predvodio fra Stipan Klarić, župnik župe sv. Vlaha u Slanom, uz koncelebraciju svećenika s otoka i svećenika koji su na odmoru, mladomisnika Višeslava Foretića te župnika domaćina don Frana Kuraje. Osim u crkvi, misno slavlje slavilo se pridržavajući se epidemioloških mjera i na trgu ispred župne crkve.

 

Propovijednik Klarić uveo je brojne okupljene vjernike u misno slavlje pozivajući ih da sudjeluju srcem, duhom i molitvom. U svojoj propovijedi osvrnuo se na život sv. Todora koji je svjedočio svojim životom ljubav i vjeru u Boga i za nju podnio mučeničku smrt. Pozvao je sve okupljene da ne posustaju pred životnim trpljenjima već sa pouzdanjem u Isusa hrabrije nose svoj životni križ.

 

Nakon misnog slavlja bratimi su iz katedrale iznijeli kasu s moćima sv. Todora te su svi okupljeni u svečanoj procesiji oko staroga grada, pobožno i s pjesmom pratili relikvije ponosno noseći svečane torce.

 

Procesija i misno slavlje završilo je molitvom ispred kase, blagoslovom puka i župne zajednice i zazivom sv. Todora da bude zaštita od svih teških bolesti u ovo vrijeme epidemije i pomoć u svim iskušenjima života pomažući nam da ne izgubimo niti jednu kršćansku krepost u ljutnji, gnjevu i u ljudskim napastima.

 

“Nek se vine pjesma sreće našim starim gradom, da nas sv. Todor čuva” – pjevao je kroz ovo misno slavlja župni zbor, pod ravnanjem maestra Josipa Degl’Ivellija i uz orguljašku pratnju voditeljica zbora s. Jane i Ivane Fabris. Proslavi su nazočile novoizabrana gradonačelnica Nika Silić Maroević i predsjednica gradskog Vijeća Marija Šegedin.

 

Nena Seretinek

Fotografije: Foto studio Korčula

21 sv-todor-korcula 01

21 sv-todor-korcula 02

21 sv-todor-korcula 03

21 sv-todor-korcula 04

21 sv-todor-korcula 04a

21 sv-todor-korcula 05

21 sv-todor-korcula 06

21 sv-todor-korcula 07

21 sv-todor-korcula 07a

21 sv-todor-korcula 08

21 sv-todor-korcula 09

21 sv-todor-korcula 010

21 sv-todor-korcula 010a

21 sv-todor-korcula 11

21 sv-todor-korcula 12

21 sv-todor-korcula 13

21 sv-todor-korcula 14

21 sv-todor-korcula 15

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here