Večernje svečano euharistijsko slavlje u župi sv. Mihajla, na blagdan zaštitnika župe, u srijedu, 29. rujna, predvodio je vlč. Odilon-Gbènoukpo Singbo, beninski svećenik i misionar u Hrvatskoj, autor meditativne literature.

 

Vlč. Odilon započeo je homiliju pitanjem kakva je naša molitva i koji je to način na koji molimo: “Bilo bi dobro da s vremena na vrijeme molimo za tu milost da nešto izgubimo. Što bismo to trebali izgubiti? Sve ono što predstavlja prepreke u našem životu. Izgubiti sebičnost, srdžbu, ljutnju ili izgubiti osjećaj straha pred određenim životnim situacijama. Mislim da bi to mogao biti jedan ispravan stav u življenju naše vjere.” Naveo je jedan primjer u kojem slikovito prikazuje što bi to moglo značiti. Pri pripremi mladenaca za brak upitao je mladoženju hoće li biti on, samo on, sretan u životu. Mladoženja se zbunio pred tim pitanjem, a s obzirom da je slijedilo vjenčanje, odgovorio je potvrdno. Vlč. Odilon je nadalje prepričao kako je preformulirao pitanje i mladoženja je tada shvatio da neće samo on biti taj koji će biti sretan, već će i svoju ženu iz dana u dan usrećivati, što znači da u braku više nema mjesta sebičnosti. “Ponekad stvarno trebamo moliti Boga da nešto izgubimo, kao mladenci u trenutku vjenčanja da izgube sebičnost i da nastoje usrećivati bračnog druga,” protumačio je vlč. Odilon.

 

“Drugo je pitanje, koje bismo se trebali upitati”, navodi vlč. Odilon, “što bi to Bog danas rekao o mom životu. Kada bi me vidio, bi li rekao: ‘Evo pravog Izraelca u kojem nema prijevare’?” Pojasnio je kako na temelju knjige Postanka i Jakovljeve borbe saznajemo da je pravi Izraelac onaj koji je borac, borac sa životom i različitim životnim situacijama. To možemo povezati i s arkanđelom Mihaelom koji je borac, borac za Boga i za nas. “Slaviti svetog Mihajla znači moliti ga da u životnim borbama bilo s raznim situacijama, bilo s ljudima, naučimo kroz sve to skupa što prolazimo susresti se sa samim Bogom. Bog nam neprestano ide u susret. I Natanael u današnjem evanđelju dolazi da vidi Boga, a Bog ga je vidio već prije. Gospodin nam uvijek prethodi. Bog nas je poslao na ovaj svijet i dao nam je svijet, a ovih dana sam čuo, nešto što je uobičajeno, ali dok sam bio ovdje čuo sam to na poseban način: da ovaj svijet učinimo malo boljim. Bog računa na svakoga od nas i nitko nije toliko malen da nema čime usrećiti i učinit ovaj svijet malo boljim,” zaključio je vlč. Odilon.

 

Na misi su koncelebrirali župnik don Robert Ćibarić, don Ante Burić, delegat s ovlastima biskupskog vikara za pastoral, don Nikola Berišić, župnik župa u Postranju i na Brgatu, don Josip Barišić, župnik župe sv. Nikole u Čilipima, don Josip Mazarekić, župnik župe Presvetog Trojstva na Grudi, fra Miljenko Vrabec, kapucin iz svetišta Gospe od Milosrđa i don Frano Markić, umirovljeni svećenik. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor.

 

Na kraju svečanog euharistijskog slavlja župnik Ćibarić se obratio svim vjernicima prigodnim riječima čestitavši proslavu zaštitnika župe. Također, istaknuo je kako su od prvog dana trodnevnice kada je vlč. Odilon održao svjedočanstvo i kratko predavanje o životu u Beninu te o osnivanju “Doma za djevojčice sv. Ivan Pavao II.” do same proslave sv. Mihajla, uključujući i samu proslavu, župljani sv. Mihajla i ostali hodočasnici prikupili 26 000 kuna koje će uplatiti za potrebe spomenutog doma. Župnik Ćibarić je zahvalio svima koji su prepoznali ovu akciju i odlučili sudjelovati, a na osobit način zahvalio je župljanima koji redovito svakog tjedna odvajaju za akciju Kuna nedjeljom za župni caritas te time omogućuju iz tjedna u tjedan pomoć potrebitim sugrađanima.

 

Župnik je zahvalio predvoditelju trodnevnice vlč. Odilonu te svim svećenicima koji su prisustvali slavlju, članovima župnog caritasa, bratstva i pastoralnom vijeću te svima koji su pomogli da se proslava sv. Mihajla održi.

 

Tea Kuzek Marević

21 Sv Mihajlo Lapad 01

21 Sv Mihajlo Lapad 02

21 Sv Mihajlo Lapad 03

21 Sv Mihajlo Lapad 04

21 Sv Mihajlo Lapad 05

21 Sv Mihajlo Lapad 06

21 Sv Mihajlo Lapad 07

21 Sv Mihajlo Lapad 08

21 Sv Mihajlo Lapad 09

21 Sv Mihajlo Lapad 10

21 Sv Mihajlo Lapad 11

21 Sv Mihajlo Lapad 12

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here