Na blagdan Preobraženja Gospodnjega, 6. kolovoza na poluotoku Prižbi nedaleko od Blata na Korčuli, održane su svečanosti Družbe Kćeri Milosrđa Trećega samostanskog reda sv. Franje. Deset je sestara slavilo pedeset godina vjernosti i odanosti u zavjetima siromaštva, poslušnosti i čistoće, a dvije sestre su položile doživotne zavjete.

 

Zlatne sestre jubilarke su: s. M. Hvalimira Drmić, s. M. Zrinka Glavaš, s. M. Milanka Juričević, s. M. Javorka Karatović, s. M. Domagoja Marić, s. M. Ilijana Markanović, s. M. Srebrenka Paleka i s. M. Slavojka Pranjić, te dvije sestre iz Italije s. M. Plamenka Ivandić i s. M. Spasomira Sučić koje zbog pandemije koronavirusa nisu sudjelovale u slavlju. Doživotne redovničke zavjete položile su s. M. Kristina Injić i s. M. Anamarija Vuković.

 

Svečanost je započela u šumici poluotočića Prižba na mjestu gdje je u kolovozu 1919. utemeljiteljica Družbe bl. Marija Propetoga Isusa Petković pisala ustanove svoje družbe. To je mjesto obilježeno križem s hrvatskim pleterom i otvorenom knjigom isklesanima u bijelom mramoru. Podno borova, uz tirkizno more, u tišini uvale, na tom mjestu natopljenu sjećanjem na blaženu majku utemeljiteljicu i začetke svoje družbe sestre su započele svečanu proslavu svojih redovničkih zavjeta. Nakon govora s. M. Anamarije Vuković provincijalna je predstojnica s. M. Emila Barbarić čestitala sestrama zlatnoga jubileja na ustrajnosti i vjernosti, a mlade sestre pred polaganjem doživotnih zavjeta ohrabrila je majčinskom ljubavlju i skrbi. Svečarice i uzvanici od toga spomen-mjesta u procesiji su došli u samostansko dvorište gdje se nastavila svečanost.

 

U zajedništvu sa župnikom župe Svih svetih u Blatu don Željkom Kovačevićem, župnikom župe sv. Petra u Ivanić-Gradu don Brankom Koretićem, župnikom župe sv. Mirka u zagrebačkim Šestinama don Robertom Šreterom i don Milom Miljkom euharistijsko je slavlje predslavio fra Domagoj Volarević koji je u homiliji istaknuo važnost osame na koju je Isus pozvao učenike prije svoga preobraženja. Blagdan Preobraženja nas kao vjernike poziva da upoznamo sebe kao one koji su stvoreni na sliku Božju, poručio je.

 

Nakon litanija svih svetih franjevačkoga reda, u ruke provincijalne predstojnice dvije su sestre položile doživotne zavjete, a sestre zlatnoga jubileja obnovile su svoje redovničke zavjete vjernosti Kristu poslije pedeset godina služenja.

 

s. M. Kristina Injić od Križa

6 8 2021 redovničke svečanosti 1w

6 8 2021 redovničke svečanosti 3w

6 8 2021 redovničke svečanosti 8w

6 8 2021 redovničke svečanosti 13w

6 8 2021 redovničke svečanosti 18w

6 8 2021 redovničke svečanosti 19w

6 8 2021 redovničke svečanosti 24w

6 8 2021 redovničke svečanosti 29w

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here