Župa sv. Kuzme i Damjana proslavila je 1. kolovoza sv. Petra Ribarskog u istoimenoj crkvi u naselju Ubli, inače trajektnoj luci otoka Lastova. Vrijedno je spomenuti kako je ovo treća po redu izgrađena crkva sv. Petra na tom prostoru. Aktualna je izgrađena u 20. st, a najstarija datira u 6. stoljeće.

 

Misno slavlje predslavio je upravitelj župe don Tonći Ante Prizmić. U svojoj propovijedi osvrnuo se na lik sv. Petra, njegove padove i ustajanja, ustvrdivši da su ipak u povijesti ostala zapisana Petrova tri nijekanja Isusa iako ga je kasnije, poslije Uskrsnuća, Isus tri puta pitao ljubi li ga. Župni upravitelj Prizmić je rekao kako i katolici i nekatolici poznaju taj događaj Petrova nijekanja Isusa i da su nažalost ona tri puta Petrova priznanja da ljubi Isusa ostali u sjeni nijekanja.

 

Na kraju misnog slavlja župnik je podijelio blagoslov s relikvijarom 12 apostola koji se čuva u riznici župne crkve.

 

Misno slavlje svojom pjesmom uveličalo je zbor mladih župe sv. Petra – Boninovo iz Dubrovnika i zbor „Petrovo uho“ iz crkve sv. Petra Ribarskog. Nakon misnog slavlja uslijedilo je druženje uz pjesmu i čašćenje koje su pripremile vrijedne ruke župljana iz Ublija.

 

Župa sv. Kuzme i Damjana

21 sv petar ribarski 01

21 sv petar ribarski 02

21 sv petar ribarski 03

21 sv petar ribarski 04

21 sv petar ribarski 05

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here