U  povijesnoj crkvi sv. Stjepana na Pustijerni u Dubrovniku katedralni župnik don Marin Lučić predvodio je misno slavlje na blagdan sv. Stjepana u utorak, 3. kolovoza. Procesijom iz katedrale u crkvu su donesene i relikvije sv. Stjepana koje se čuvaju u katedralnom moćniku.

 

U propovijedi je župnik Lučić podsjetio na Isusove riječi: „Ne budite zabrinuti.“ Isus naglašava da zabrinutost koju ponekad osjećamo ne smije biti tjeskobna zabrinutost,  već da u mudrosti Duha Svetoga, kada govori o tome kako planirati, stanemo i razmislimo, pojasnio je.

 

„Gospodin od nas traži mudrost, ne naivnost, već pouzdanje u njegovo vodstvo. Da se odreknemo sebe i svojih misli. Sav naš rad i djelovanje treba izlaziti iz odnosa s njim. Potrebno ga je osluškivati, osluškivati što on želi“, kazao je propovjednik i nastavio: „Puno toga možemo napraviti, ali da li je to naše poslanje? Trebamo prepoznati gdje nas Gospodin šalje. Gospodin nam nije obećao da će biti sve lagodno i lako, već da će nas osposobiti za ono gdje nas on šalje.“ 

 

U evanđeoskom ulomku pročitanom na misi govorilo se o tome kako Isus govori da će se njegovim vjernicima u trenutku kad navali zlo, dati u onaj čas što će govoriti, da će Duh Sveti zauzimati za njih. I to je ono što je sv. Stjepan imao u svom srcu, poručio je župnik. Imao je Duha Svetoga koji mu je dao milost i snagu da može u takvim situacijama moliti i  opraštati, da vidi otvorena nebesa.

 

„Sveti Stjepan nas uči da ne budemo samo zagledani u zlo, već da opraštamo i tu se očituje dubina našeg odnosa s Gospodinom. Upravo iz tog odnosa proizlaze naše reakcije,“ naglasio je te nadalje objasnio djelovanje zloga u svečevom životu.

 

U životu svetog Stjepana je bilo očito kako zlo reagira. On je bio doveden, optužen, oklevetan i kamenovan. Ali zlo, jednako tako zna biti i dobro prikriveno, da ne znamo protiv koga se borimo. I u ovom našem vremenu zlo djeluje i traži način kako da zavede. Tu nam je potrebna mudrost Duha Svetoga, da možemo prepoznavati znakove vremena, usmjereni ne na zlo, već na Gospodina. 

 

Na kraju je župnik Lučić pozivao okupljene da samo budu na svjetlu i da će se sve očitovati. „Onaj koji nanosi zlo očekuje da će biti oponašan. Zlo želi biti oponašano, a Stjepan ovdje ne oponaša nego ljubi jer je bio u toj svjetlosti. Jedino ljubavlju, jedino svjetlošću, možemo pobijediti tamu.“

 

Liturgijsko pjevanje u crkvi sv. Stjepana, pod otvorenim nebom, animirala je profesorica Maja Marušić.

 

Doris Boroje

 

21 stjepan pustijerna 00

21 stjepan pustijerna 01

21 stjepan pustijerna 02

21 stjepan pustijerna 03

21 stjepan pustijerna 04

21 stjepan pustijerna 06

21 stjepan pustijerna 07

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here