Svetkovina Duhova, u nedjelju, 23. svibnja u župi Svih Svetih u Blatu na otoku Korčuli, dan kada su prošlogodišnji kandidati i kandidatkinje za krizmu trebali konačno primiti ovaj sakrament, osvanulo je kao tmurno i vremenski nepredvidljivo jutro, praćeno povećim naletima vjetra i uz veliku mogućnost početka kiše što bi za posljedicu cjelokupnu svečanost preselilo u župnu crkvu, a što bi onda, zbog poštivanja epidemioloških mjera, generacijsku cjelinu podijelilo na dva dijela, pa bi sakrament primili odvojeno, na dvije jutarnje mise.

 

Uz Božju pomoć, kako se početak slavlja približavao i vrijeme se postupno stabiliziralo, u onolikoj mjeri koliko je bilo dovoljno da se svečanost ipak održi na otvorenom tijekom jedne mise za sve kandidate. Slavlje je predvodio i sakrament podijelio don Željko Kovačević, blatski župnik i kanonik Stolnog kaptola Svete Marije u Dubrovniku.

 

Djelitelj krizme Kovačević je u svojoj propovijedi protumačio misna čitanja i naglasio poruke svetkovine Duhova te kazao krizmanicima kako će oni biti posvećeni uljem krizme kojim je i ova župna crkva nekad bila pomazana. Ali poput apostola i vi ćete danas dobiti nalog, kazao im je, a taj nalog je onaj Isusov evanđeoski: „Kao što je mene poslao Otac tako i ja šaljem vas…Ako me ljubite zapovijedi ćete moje čuvati…Tko čuva i vrši moje zapovijedi, taj mene ljubi.“ Podsjetio je na Božje zapovijedi i naglasio one dvije osnovne zapovijedi ljubavi prema Bogu i čovjeku. Nije dovoljno znati što vjerujemo, potrebno je pokazati kako nam je vjera bitna i kako ne možemo bez Isusa, poručio je krizmanicima djelitelj sakramenta.

 

Slavlje podjele sakramenta potvrde počelo je, uz pridržavanje epidemioloških mjera, ulaznom procesijom iz sakristije predvođene križonošama. U procesiji su bili i bratimi bratovština Svih Svetih i Svete Vincence pod zaštitom Srca Isusova sa krizmateljem župnikom Kovačevićem, koji je za ovu svečanost nosio kanonički medaljon i na glavi kanonički biret. Oltar je bio postavljen ispred velih vrata župne crkve. Ovogodišnji učenici trećih razreda srednje škole sakrament potvrde primili su na svetkovinu koja se slavi kao rođendan Crkve. Među krizmanicima bila su i dvojica aktivnih članova bratovštine Svih Svetih koji bili aktivno uključeni u tijek ove svečanosti.

 

Zbog epidemioloških razloga izostala je tradicionalna procesija iz crkvice sv. Jeronima odakle se inače krizmanici s djeliteljem krizme, župnikom, članovima bratovština te uz pratnju HGU Sveta Vincenca zapute prema župnoj crkvi. Izostalo je i samo sviranje HGU-a.

 

Primatelji sakramenta su aktivno sudjelovali u misnom slavlju čitanjem misnih čitanja i zaziva molitve vjernika, a pjesmom je ove radosne trenutke za župnu zajednicu pratio dio župnog zbora mladih uz orguljašku pratnju Ivane Šeparović. Krizmaničku svijeću sa uskrsne svijeće zapalio je krizmanik Petar Donjerković koji je ujedno i član bratovštine Svih Svetih i treća generacija bratima u obitelji. Nakon paljenja krizmaničke svijeće krizmanici su obnovili svoja krsna obećanja, a nakon toga je uslijedio i sam čin podjele sakramenta. Mladi su bili obučeni u krizmaničke haljine kao i prethodne generacije od 2017.te godine naovamo.

 

Na kraju misnog slavlja krizmanice i krizmanici dobili su prigodne uspomene kao trajnu uspomenu na ovaj svečani događaj i novi život krizmanika sa darovima Duha Svetoga. Za potrebe zajedničke fotografije i bilježenja ovog svečanog trenutka u njihovom životu nakratko su skinuli zaštitne maske.

 

MG župe Blato

20210523 krizma Blato 1 01

20210523 krizma Blato 1 02

20210523 krizma Blato 1 03

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here