Župa Svih Svetih u Blatu na otoku Korčuli u nedjelju, 20. lipnja slavila je već drugu podjelu sakramenta potvrde ove godine. Ovog puta sakrament su primili redovni krizmanici, polaznici drugih razreda srednje škole. Na širokoj blatskoj plokati ispred župne crkve bilo je dovoljno mjesta za poštivanje svih epidemioloških mjera, te je mogla biti prisutna i HGU „Sveta Vincenca“, članovi bratovština Svete Vincence i Svih svetih, kao i rodbina mladih krizmanika.

 

Sakrament potvrde po ovlasti biskupa podijelio je župnik don Željko Kovačević koji je ujedno u kanonik Stolnog kaptola Svete Marije u Dubrovniku, a koji je i za ovu svečanost nosio kanonički medaljon i na glavi kanonički biret.

 

Tumačeći nedjeljno evanđelje koje je govorilo o tome kako je Isus smirio oluju na moru dok je bio s učenicima u lađi djelitelj sakramenta je upozorio na razne vrste „oluja“ koje čovjek može imati u svom životu. Ni starozavjetni Job nije vidio zašto se dogodila „oluja“ u njegovom životu te je tražio od Boga odgovor. Bog mu ne objašnjava razloge nego mu pokazuje slavu Božju, veličinu i mudrost Božju ohrabrujući ga tako da stavi svoj život u Božje ruke. Potaknuo je krizmanike da i oni na ovaj dan svoj život na moru života stave u Božje ruke.

 

Budući da je među krizmanicima bilo i pjevača i glazbenika, oni su sve to uskladili i doprinijeli ukupnom svečanom ugođaju samog događaja. Pjesmom je slavlje animirao zbor mladih “Stope“ uz orguljašku pratnju Ivane Šeparović. Krizmanik Ivan Dominik Sardelić je, drugo čitanje, na vlastitu inicijativu, ispjevao prema starom blatskom napjevu, kako se već dugo nije čulo. Krizmaničku svijeću sa uskrsne svijeće zapalila je krizmanica Marina Bačić koja je ujedno i član Župnog zbora mladih Stope, a za vrijeme samog čina paljenja otpjevana je i pjesma Duhu Svetom.

 

Mladi krizmanici su bili obučeni u krizmaničke haljine kao i prethodne generacije od 2017.-te godine na ovamo.

 

Za sjećanje na ovu potvrdu vjernosti Kristu, svima su podijeljene uspomene. Iako je sunce svojim toplim zrakama pokušalo umanjiti ljepotu ugođaja, krizmanici su nakon zajedničkog fotografiranja sa krizmateljem, veselo krenuli na zajedničko obiteljsko druženje sa svojim kumovima i rodbinom, spremni da svoj život nastave uz Krista koji jedini može usmjeriti njihove živote na pravi put.

 

Medijska grupa župe Blato

2021 krizma2 blato 01

2021 krizma2 blato 02

2021 krizma2 blato 03

2021 krizma2 blato 04

2021 krizma2 blato 05

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here