Treća svijeća na adventskom vijencu na prostoru između Kneževa dvora i katedrale u Dubrovniku upaljena je u subotu, 11. prosinca, uoči treće adventske nedjelje. Vjernici župe sv. Petra – Boninovo predvodili su molitvu sa župnikom don Antom Burićem dok je svijeću upalio Marko Potrebica, predsjednik Gradskog vijeća Dubrovnika.

 

Adventskim pjesmama koje su animirali zborovi s Boninova pod vodstvom s. Marinele Žuro ozračje radosnog iščekivanja blagdana Kristovog rođenja širilo se među okupljenima.

 

U prigodnom nagovoru župnik Burić je progovorio o radosti i karitativnim djelima u životima kršćana. Citirajući redak iz knjige starozavjetnog proroka Sefanije „Klikći od radosti, Kćeri sionska, viči od veselja, Izraele,“ kazao je kako tim riječima prorok poziva Jeruzalem na radost, a uzrok ove radosti je Bog koji se nalazi posred svog naroda. Isti poziv upućen je i svima onima koji žive vrijeme došašća.

 

„Život nas kršćana trebao bi biti trajno obilježen radošću, jer smo upravo mi oni, koji bi u svojoj svakodnevnici, trebali živjeti, Radosnu vijest spasenja“, ustvrdio je župnik te potaknuo na promišljanje o tome koliko kršćani donose radost u svoje zajednice.

 

Primijetivši kako te radosti o kojoj prorok progovara, nažalost, nedostaje dodao je da ta radost nije tek puko veselje i smijeh. „Radost kršćana je životni stav, koji proizlazi iz čvrste vjere u Boga koji nas susreće, koji nam oprašta, koji nas spasava u osobi Isusa iz Nazareta. Susret s Bogom, oproštenje i spasenje koje nam donosi, uzrok su naše duboke i iskrene radosti.“

 

Po onome koliko smo radosni, vidi se koliko i kako vjerujemo, nastavio je predvoditelj molitve. Podsjetio je kako vjera, kao i radost koja dolazi iz spoznaje da su ljudi ljubljena djeca Božja, trebaju biti vidljivi kroz konkretna djela karitativne ljubavi prema bližnjem, djela koja se očituju kroz ono što se naziva 7 djela milosrđa tjelesnih i duhovnih.

 

Na kraju je poručio: „’Kličimo od radosti, vičimo od veselja’, jer Bog nas pohađa, kako bi nas susreo, kako bi nam oprostio, kako bi nas spasio. Pohađa nas ne samo u otajstvu Božića. Pohađa nas neumorno iz dana u dan susrećući nas na svim putovima kojima kročimo. Prepoznajmo Boga koji nam dolazi, prepoznajmo Ljubav koja nas pohađa. Budimo uistinu radosni!“

 

Druženje na otvorenom, uz čaj i prikle, nastavilo se nakon zajedničke molitve i paljenja treće adventske svijeće koje su organizirali Grad Dubrovnik i Vijeće za katehizaciju i novu evangelizaciju Dubrovačke biskupije.

 

A.T.

Fotografije: Doris Boroje

21 trecasvijeca 01

21 trecasvijeca 02

21 trecasvijeca 03

21 trecasvijeca 03a

21 trecasvijeca 03b

21 trecasvijeca 04

21 trecasvijeca 04a

21 trecasvijeca 05

21 trecasvijeca 06

21 trecasvijeca 07

21 trecasvijeca 08

21 trecasvijeca 09

21 trecasvijeca 10

21 trecasvijeca 11

21 trecasvijeca 12

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here