Knjiga stara gotovo pet stoljeća vratila se u Dubrovnik, javljaju iz franjevačkog samostana Male braće Dubrovniku. Riječ je o knjizi Erazma Roterdamskog s naslovom „De recta Latini Graecique sermonis pronuntiatione : dialogus Ciceronianus eiusdem per eundem emendatus & auctus Erasmus, Desiderius“ (Ispravan izgovor latinskog i grčkog jezika…) tiskanoj u Veneziji 1531. godine.

 

Knjiga je pripadala isusovcima, što otkriva naslovna stranica na kojoj stoji rukom napisano: Coll Rag. Soc Jesu. Knjiga nosi i pečat: Kr. Realna gimnazija u Dubrovniku, stara učiteljska biblioteka. (Kr.=Kraljevska) s br. 2341., a poslije je, prema drugom pečatu, pripadala Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik.

 

Knjigu je, nakon dopisivanja s franjevcima Male braće, Anthony Mortimer, prof. emeritus sveučilišta Frieburg iz Švicarske poslao franjevačkom samostanu sa željom da knjiga u njemu i ostane. Riječ je o vrlo rijetkoj knjizi, koja je služila učenicima Dubrovnika, a kako se našla kod švicarskog profesora ni on sam to ne zna.

 

Knjižnica Male braće koja ima 216 inkunabula i više od tisuću knjiga iz 16. stoljeća, takozvanih cinquecentina, ovu knjigu do sada nije imala. A prema katalogu Hrvatske nacionalne knjižnice i skupnom katalogu Crolist čini se da ove knjige do sada nije ni bilo u Hrvatskoj, čime se povećava vrijednost nesebične geste profesora Mortimera.

 

Knjiga iz Švicarske darovana je knjižnici Male braće u godini u kojoj se slavi 500. obljetnica Judite Marka Marulića, a spada u cinquecentine, i samo je 10 godina mlađa od Judite, čiji jedini sačuvani primjerak čuva knjižnica Male braće. Erasmova knjiga tiskana je poslije smrti Marka Marulića (1450-1524), ali Marulić je preko biskupa Tome Nigra (Crnića) dobio druge njegove knjige, čitao ih i posebno ih cijenio. U pismu zahvale biskupu Nigru on je Erazma usporedio sa sv. Jeronimom i sa sv. Ambrozijem.

 

Zanimljivo je da je u istoj godini odvjetnik Christiano Pambianchi iz Milana darovao samostanu Male braće knjigu Ivana Gundulića „Osman spjevanje viteško“ prvo izdanje tiskano 1826. u Dubrovniku (II. volumen), koja je nekad pripadala knjižnici Male braće.

 

Fra Stipe Nosić

21 knjiga mb 01

21 knjiga mb 02

21 knjiga mb 03

21 knjiga mb 04

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here