U svetištu Gospe Delorite u Kuni Pelješkoj 10. svibnja proslavljen je blagdan Gospe od Loreta (Gospe Delorite) koji se u ovom kraju slavi već 340 godina, javljaju iz Karmela Božjeg Milosrđa. Stoljetna pobožnost vjernika pelješkog kraja, pomoraca i hodočasnika, prema Gospi ogleda se u brojnim zavjetnim darovima koji krase crkvu kojima je stoljećima iskazivana zahvalnost Gospi za sve uslišane molitve i majčinski zagovor kod Gospodina.

 

Ljubav i pobožnost prema Gospi Deloriti vjernici su iskazali i ove godine, iako je slavlje blagdana bilo prilagođeno nastaloj situaciji i uvjetima na način da je bilo više euharistijskih slavlja održanih na otvorenom ispred crkve, uz ulazni ophod – umjesto uobičajene svečane procesije – s Gospinim kipom, svečano ukrašenim i ovjenčanim ružama koje su darovali vjernici kao izraz svoje pobožnosti prema Gospi.

 

Prijepodnevni predslavitelji bili su isusovac o. Vinko Maslać, superior Rezidencije Družbe Isusove iz Dubrovnika i don Željko Batinić, župnik susjedne župe sv. Vlaha u Janjini. Propovjednici su, svaki na osobit način, ohrabrili vjernike na povjerenje i oslanjanje na Boga i njegovu Riječ u nesigurnosti današnjeg vremena, poput Marije koja je također proživljavala veliku neizvjesnost, ali je ustrajala po vjeri i predanju Gospodinu.

 

Tijekom misnih slavlja molilo se za Božji blagoslov i zaštitu polja, za aktualno stanje i potrebe u svijetu, Crkvi i domovini. Također je i obnovljena posveta Bezgrješnom Srcu Marije Gospe Delorite koja se molila na prošlogodišnjem slavlju Gospi za cijeli Pelješac, ali i ona kojom je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić cijelu biskupiju povjerio Bezgrješnom Marijinu Srcu na svetkovinu Velike Gospe. Okupljeni vjernici su kao znak blagoslova ponijeli sa sobom sliku Gospe Delorite s molitvom posvete i ruže kojima je Gospin kip bio okićen.

 

Večernju marijansku pobožnost predvodile su s. Maja Pavla i postulantica Iva, a misu je predslavio br. Dražen Marija Vargašević. U homiliji je osobito istaknuo da se upravo na granicama ljudskih mogućnosti i izdržljivosti očituje snaga Božje milosti, a zato je nužno predanje Božjoj volji poput Marijinoga.

 

Blagdanu je prethodila trodnevna priprava također u animiranju Karmela Božjeg Milosrđa, koja se sastojala od meditativne molitve Gospine Krunice i euharistijskih slavlja uz prigodne homilije. Posljednjeg dana trodnevnice održano je cjelodnevno i cjelonoćno euharistijsko klanjanje na kojem se u poklonstvenoj tišini molilo za duhovne plodove ovogodišnje proslave Gospe Delorite.

 

Karmel Božjeg Milosrđa

Fotografije: Boris Poluta

 

21 Gospa Delorita 01

21 Gospa Delorita 02

21 Gospa Delorita 03

21 Gospa Delorita 04

21 Gospa Delorita 05

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here