Koncert na orguljama u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku drugog dana trodnevne duhovne priprave za blagdan naslovnice katedrale u petak, 13. kolovoza upriličili su nekadašnji i sadašnji orguljaši zagrebačkih u potresu oštećenih crkava: dr Darko Kristović, dugogodišnji orguljaš bazilike Srca Isusova u Zagrebu i Neven Kraljić, stalni orguljaš zagrebačke katedrale.

 

Na programu koncerta su bila djela H. Purcella, G.F. Händela, J.S. Bacha, C. Francka i G. Belléra, a publika, kako domaća tako i turisti koji borave u Gradu, mogla je uživati u prekrasnim skladbama izvedenim u čast Blažene Djevice Marije.

            

Misno slavlje drugog dana trodnevnice predvodio je fra Josip Vlašić koji je u propovijedi, nakon pročitanog evanđeoskog ulomka u kojem Isus odgovara na pitanja o otpuštanju žena koje su u braku što je bilo moguće učiniti po Mojsijevom zakonu, govorio o braku i rastavljenima danas. Naveo je podatke Državnog zavoda za statistiku koji govore da se u državi svaki treći brak rastavlja, da je prosjek trajanja braka oko 15 godina te da se oko polovica sklopljenih brakova sada sklapa u crkvi, a polovica civilno.

 

Govorio je i o idealu bračne ljubavi koja bi upravo trebala biti ona prava ljubav, a mnogi su doživjeli razočaranja na tom području. Spomenuo je i snagu vjernosti i onda kada se supružnici možda ne razumiju navodeći primjere onih koji su prošli bračna razočarenja i ostali jedno uz drugo unatoč tome. Naglasio je kako se to događa kada srce povrijeđene osobe nije usko i u stanju je bračnog supružnika primiti u svoje srce i onda nakon što je bračna vjernost povrijeđena. Dodao je kako iz njegovih razgovora s osobama koje su prošle veće probleme u braku može kazati kako su im nakon toga brakovi postali još čvršći. U suradnji s Bogom i vodeći računa o tome da im srce ne postane okorjelo i zatvoreno za drugu osobu supružnici su poteškoće uspijevali prebrodili. Naveo je i primjer braka Marije i Josipa koji je također imao svojih poteškoća koje možda nisu opisane u evanđelju te spomenuo neke potencijalno teže situacije s kojima su se suočavali.

 

Nakon mise a prije koncerta bila je molitva klanjanja pred relikvijom drveta Kristova križa koja se čuva u moćniku dubrovačke katedrala i koja se na Veliki petak nosi u procesiji kroz Grad. Predvoditelj molitve Vlašić je na kraju podijelio blagoslov s relikvijom križa.

 

A.T.

Fotografije: Doris Boroje

21 konc kat 01

21 konc kat 02

21 misa2 kat 05

21 misa2 kat 07

21 misa2 kat 07a

21 misa2 kat 08

21 misa2 kat 09

21 misa2 kat 10

21 misa2klanj kat 10

21 misa2klanj kat 11

21 misa2klanj kat 12

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here