Proslavu sv. Martina, biskupa, zaštitnika istoimene župe u Žrnovu na Korčuli u četvrtak, 11. studenog vjernička zajednica je proslavila svečanom misom i procesijom s kipom sveca.

 

Misno slavlje je predvodio don Alen Keri, dekan Pelješkog dekanata i župnik Trpnja i Kune, uz poruku, staru kao i sveti Martin: “Dijeljenje je dar milosrđa”. Koncelebrirao je dekan Korčulanskog dekanata don Frano Kuraja i župnik domaćin don Robert Karačić koji je zahvalio svima na sudjelovanju u proslavi.

 

Procesija s kipom sv. Martina i s barjacima bratovština išla je od Mratinjske glavice do zaseoka Kampuša i nazad. Liturgijsko pjevanje na misi i u procesije predvodio je župni zbor.

 

Dan ranije u župi je bilo euharistijsko klanjanje kojim su se vjernici duhovno pripravljali za proslavu svog nebeskog zaštitnika.

 

Župna crkva u Žrnovu posvećena je sv. Martinu biskupu i prvi put se spominje 1329. g. Ne zna se točno kada je sagrađena, ali na osnovu imena može se pretpostaviti da je nastala pod utjecajem franačke kulture u 9. stoljeću.

 

Podsjetimo kako je u svibnju ove godine na Mratinjskoj glavici u Žrnovu blagoslovljena Stopa sv. Martina, postavljena ispred župne crkve, čime se Žrnovo upisalo na kulturnu kartu Europe kao dio projekta „Sveti Martin iz Toursa, Europljanin, simbol dijeljenja, zajednička vrijednost“. Stope sv. Martina nalaze se u 22 mjesta u Hrvatskoj, a to su: Dugo Selo, Virje, Donje Selo na Šolti, Sumartin na Braču, Tar Vabriga u Istri, Velika Trnovitica, Vranjic, Lovčić, Ščitarjevo, Martijanec, Ližnjan, Mali Lošinj, Kalnik, Slani potok, Sv. Martin na Muri i Varaždinske Toplice, Donja Voća i Svinjarevci, Beli Manastir, Lovčić i Breznički Hum te Podstrana u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.

 

Župa sv. Martina – Žrnovo

21 Sv. Martin Zrnovo 01

21 Sv. Martin Zrnovo 02

21 Sv. Martin Zrnovo 03

21 Sv. Martin Zrnovo 04

21 Sv. Martin Zrnovo 05a

21 Sv. Martin Zrnovo 06

21 Sv. Martin Zrnovo 07

21 Sv. Martin Zrnovo 08

21 Sv. Martin Zrnovo 09

21 Sv. Martin Zrnovo 10

21 Sv. Martin Zrnovo 11

21 Sv. Martin Zrnovo 12

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here