Što čitaju srednjoškolci koji lijepo pišu?

Svojih deset najdražih naslova knjiga preporučuje nam srednjoškolka Mara Ruščić.

Marin literarni rad “Prvi dan skule” uvršten je na državnu Smotru literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo 2022.

Mara ide u prvi razred srednje Ekonomske i trgovačke škole u Dubrovniku, a mentorica joj je profesorica hrvatskog jezika i književnosti, Marija Matana-Bazdan.

  1. Cura na net-u, Zoe Sugg

Kad sam uzela ovu knjigu u ruke, mislila sam da je neću moći ispustiti iz ruku. No, u početku mi je bila dosadna budući da je radnja prikazivala već viđeni način obrade nasilja u školi, kao i prikaz stereotipnih predrasuda jedne djevojke u razvoju. Kasnije, kroz zaplet same radnje, uvode se novi likovi koji stvaraju dramatične događaje koje su u meni probudile novi interes za pročitati nove nastavke ovoga romana.

2. Ubiti pticu rugalicu, Harper Lee

Djelo je nesvakidašnje jer govori o pravima ljudi i odgoju, hrabrosti, moralu, rasizmu. Poučno govori kako ljude nije u redu diskriminirati prema boji kože ili nekim drugim osobina jer svi smo jednaki i imamo ista ljudska prava.

3. Krive su zvijezde, John Green

Knjiga govori o 16-godisnjoj djevojci Hejzel koja boluje od raka i na nagovor roditelja kreće na grupu za podršku mladima oboljelima od raka. Tamo upoznaje  košarkasa Ogastasa, s vremenom njezinu pravu ljubav, s kojim prolazi kroz svoje probleme. Knjiga govori o sretnoj, ali ujedno tragičnoj ljubavi koja je snašla dvoje tinejdžera i potakla me razmišljanje što bih ja napravila u takvoj situaciji.

4. Huzur, Martina Mlinarevic

Tragična životna nesreća koja se može dogoditi bilo kojoj ženi u bilo kojem dijelu života i koja tjera na razmišljanje o tome da se svi ponekad zapitamo ZAŠTO JA? U djelu su u prvome planu žene i njihova promišlja o životnim neprilikama. I to je razlog zašto me dojmilo ovo djelo iako nisam ljubiteljica čitanja teških životnih priča.

5. Sramota, John Maxwell Coetzee

U mračnom i okrutnom romanu koji sumnja u moralni boljitak novoga vremena, on u svojoj krajnosti priča o nježnosti i ljubavi što mi je pokazalo da u nesreći uvijek ima neke sreće i mjesta za ljubav.

6. Neprilagođena, Ivana Guljasević

Ovo djelo mi se jako svidjelo jer govori o odrastanju, potrebi za pripadanjem i pronalaženjem prijateljstva, ljubavi, stvarima koje se ne dogode kada ih intenzivno tražimo, već neočekivano i ne po redoslijedu koji zamislimo.

7. Dundo Maroje, Marin Držić

Dundo Maroje najpoznatija je komedija Marina Držića, poznato književno djelo dubrovačke renesansne književnosti koje je očaralo mnoge čitatelje, čak i mene. Tema knjige sukob je oca i razmaženog sina rasipnika kojeg je otac poslao u Italiju, a on se ni nakon nekoliko godina nije vratio. U djelu je prisutna stalna napetost i uzbuđenje koje pratimo stranicu po stranicu kroz dijaloge likova. Ovo mi je jedna od najdražih knjiga do sad.

8. Tajni snovi jedne šopingholičarke, Sophie Kinsella

Ovo djelo pripada skupini romana u kojima su u središtu žene , a pisani su na zabavan i lako čitljiv način. Spisateljica piše o problemima s kojima se i sama često, a može se reći i svakodnevno susrećem. U potpunosti se pronalazim u djelu i mogu se usporediti s glavnom junakinjom. Knjiga se čita brzo i lako.

9. Trči, ne čekaj me, Bojana Neadžija

Autorica B. Neadžija napisala je autobiografsko djelo koje bi trebalo biti sastavnim dijelom školske lektire. Ono drži čitatelja u napetosti tijekom cijeloga čitanja, a vrlo je poučno budući da se radnja odvija tijekom Domovinskog rata.  Bojana, 13-godišnja djevojčica, živi u strah zbog rata koji je zahvatio njezin rodni grad Karlovac. Ugrožavanjem njezine slobode i uskraćivanjem sreće te obrazovanja  potaklo me na razmišljanje kako je to biti ratno dijete ‒ proživljavaš strahote usput boreći se za opstanak.

10. Smrt u Venecije, Thomas Mann

Ovaj autobiografski roman napisao je njemačkog nobelovac T.Mann koji koji posjećuje Veneciju i prolazi kroz razne životne prepreke. Cijeli ugođaj knjige pomalo je sablastan,  no djelo mi se svidjelo unatoč tome jer sam također pogledala film koji mi je bolje dočarao temu i radnju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here