Muzeji i galerije Konavala nastavljaju s programom povodom obilježavanja 2022. godine kao 100. godišnjice od odlaska Vlaha Bukovca.

Ovoga četvrtka održano je drugo tematsko predavanje u kojem je muzejska pedagoginja Petra Kralj Fox upoznala posjetitelje sa svim članovima obitelji Vlaha Bukovca, koja je bila važan dionik društvenog i kulturnog života Cavtata.

Posjetitelji su doznali ponešto o Vlahovoj supruzi Jelici Pitarević, njihovoj vezi i skladnom zajedničkom životu, premda turbulentnom s obzirom na Vlahovo stalno seljenje iz grada u grad.

Bukovac je suprugu upoznao 1891. godine, dok je boravio u Dubrovniku portretirajući obitelj Pitarević u Lapadu. U dvadesetak godina mlađoj Jelici Pitarević, prepoznat će svoju buduću ženu, a svadbena zvona zazvonila su već 2. siječnja 1892. godine. Jelica će Vlahu biti najveća podrška u životu i radu, a neće biti niti jedne životne situacije da on za mišljenje ne upita svoju ženu.

Vlaho i Jelica svoje su četvero djece odgajali u europskim metropolama i uvijek se vraćali Cavtatu.

Posjetitelji su se upoznali s Vlahovom braćom i sestrama, kao i sa sudbinama njegove djece, Aga, Marije, Jelice i Ivanke.

Na samom kraju predavanja muzejska pedagoginja Petra Kralj Fox zahvalila je Heleni Puhari, višoj muzejskoj kustosici, na pomoći u pripremi izlaganja.

Osim nadolazećih predavanja koja se održavaju svakoga četvrtka u 17 sati u Kući Bukovac, najavljen je i zanimljiv program Noći muzeja, koji će sadržavati tombolu uživo iz Kuće Bukovac, pa predlažemo da pratite stranice i društvene mreže Muzeja i galerija Konavala.

Više o obitelji Bukovac saznajte ovdje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here