Vikend 24. i 25. srpnja 2021. rezerviran je za akcije čišćenja podmorja u Rijeci, kod Paškog mosta, na otoku Krapnju, otoku Korčuli te u Dubrovniku. Nije slučajno da su klubovi organizatori ovih akcija odabrali isti vikend za čišćenje podmorja, svi oni okupljeni su u kampanji „Zajedno za čišći Jadran“ koju provodi udruga Argonauta, a financira tvrtka Procter and Gamble.

U Dubrovniku se akcija čišćenja podmorja odvijala na području Solituda, a sudjelovalo je dvadeset ronioca Ronilačkog kluba Dubrovnik te isto toliko volontera na kopnu.

“Kampanja „Zajedno za čišći Jadran“ ima za cilj udružiti snage organizacija čija je misija povezana sa zaštitom morskog okoliša, izvaditi što više otpada iz jadranskog podmorja, održavati ga čistim i podizati svijest javnosti o ovom problemu. Ove godine, akciju smo sa prošlogodišnje tri, proširili na 5 lokacija uzduž Jadrana. Tako će udruga Koga briga.. iz Rijeke očistiti akvatorij uvale Preluk između Rijeke i Opatije, ronilački klub Sv. Roko iz Bibinja će čistiti podmorje oko starog trajektnog pristaništa kod Paškog mosta, Powerlifting klub i RK Roniti se mora iz Šibenika čistit će podmorje otoka Krapnja, ekološko ronilački klub Korčula luku Uš, te ronilački klub Dubrovnik podmorje plaža Solitudo i Mandrać.

Kako bi akcije uistinu bile uspješne, pozivamo javnost, sve građane i turiste da pravilno odlažu otpad, smanje konzumaciju jednokratne plastike, te i sami sudjeluju u akcijama čišćenja plaža i okoliša, jer jedino na taj način svatko od nas može biti dio pozitivne promjene. Javnost će o rezultatima provedbe akcija čišćenja podmorja biti obaviještena putem Weba udruge Argonauta te putem društvenih mreža, a pozivamo sve medije da ovu akciju podrže objavom na vlastitim medijskim kanalima te na taj način pridonesu podizanju svijesti o važnosti smanjenja zagađenja morskog okoliša.

Akcija „Zajedno za čišći Jadran“ nastavit će se poslijednjeg vikenda kolovozu 2021. kada će ronioci iz navedenih klubova doći na u Murter na finalnu akciju čišćenja podmorja, na više lokacija na otoku Murteru, gdje će ih ugostiti udruga Argonauta, kao domaćin i koordinator. Za taj se vikend planira i „Festival moru“, o čemu ćemo pravovremeno obavijestiti javnost”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here