Smanjenje kamatne stope kod dva aktivna kredita: Ušteda za proračun veća od 12 milijuna kuna

Na 10. sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, održanoj u ponedjeljak, 28. ožujka 2022. godine, usvojene su i dvije odluke o izmjenama odluka o zaduživanju Grada Dubrovnika kojima se od 1. srpnja 2022. smanjuju kamatne stope za dva aktivna kreditna zaduženja kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR).

Navedenim odlukama postižu se uštede za proračun Grada u iznosu većem od 12,2 milijuna kuna.

– Još se jednom pokazuje umijeće sadašnje gradske uprave o odgovornom poslovanju i upravljanju. Pune dvije godine tijekom pandemije pokazujemo financijsku odgovornost i zadržavamo likvidnost – rekao je tijekom sjednice gradonačelnik Mato Franković.

U slučaju kreditnog zaduženja iz svibnja 2018. godine kamatna stopa smanjuje s 2 posto na 0,83 posto.  Pad kamatne stope od 1,17 posto smanjuje ukupni iznos kreditnog zaduženja kao i ukupni postotak kreditne zaduženosti Grada, a navedeno kreditno zaduženje smanjuje se za iznos od 5.831.231,58 kuna.

Kod drugog kredita iz 2012. godine ukupno kreditno zaduženje smanjuje se za 6.422.570,57 kuna u odnosu na prvotnu odluku o zaduživanju. Kamatna stopa u ovom slučaju smanjena je za čak 3,5 posto odnosno s 4 na 0,5 posto.

Cooltura odvajanja otpada nova je edukativna kampanja Čistoće

Nova edukativna i informativna kampanja tvrtke Čistoća naziva „Cooltura odvajanja otpada“ predstavljena je danas u Lazaretima.

Kreativnu kampanju odvajanja otpada pobliže je predstavio njen autor, poznati dubrovački umjetnik, ilustrator i grafički dizajner Pero Mrnarević. -„Kampanja podsjeća na potencijal svih nas ponaosob da budemo bolji, kulturniji, osvješteniji; da budemo na razini povijesnog nasljeđa, ili rječnikom mlađih, da budemo – COOL“, istaknuo je autor kampanje koja nas duhovitim i vizualno atraktivnim oblikovanjem odbačenih predmeta potiče na pravilno i odvojeno odlaganje otpada.

– Pokušat ćemo biti konstanto prisutni, ali ne i dosadni da ne bi postigli kontraefekt, i vjerujemo  da će ova kampanja postati jedan dobar temelj za podizanje svijesti o važnosti odvajanja otpada – poručio je direktor Čistoće Dubrovnik d.o.o. Marko Iveković.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković između ostalog je rekao da kultura odvajanja, ali i odlaganja, otpada započinje od svakog pojedinca i da svatko od nas svojim primjerom doprinosi čišćem gradu, ali i održivom gospodarenju otpadom te zašiti okoliša.

Podsjetimo, u okviru kampanje “Cooltura odvajanja otpada” tvrtka Čistoća je već započela uređenje javnih odlagališta postavljanjem vizualnih rješenja pojedinih vrsta otpada na zaštitne pregrade spremnika. Akcija je pokrenuta s temeljnim ciljem povećanja udjela odvojenog prikupljenog komunalnog otpada,  odnosno smanjenja količine miješanog komunalnog otpada koji se odlaže na odlagalište.

Otvoren renovinarni Akvarij i predstavljena monografija povodom 70. obljetnice Instituta za more i priobalje

Renovirani dubrovački Akvarij od petka, 1. travnja otvorit će svoja vrata posjetiteljima, a tim je povodom danas održana prigodna svečanost kojoj je sudjelovao i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

Dubrovačkim akvarijem smještenim u tvrđavi svetog Ivana upravlja Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, a njegov dio renoviran je u sklopu prekograničnog EU projekta EXChAngE (Explore Cross-border Aquatic Biodiversity). Naime, u sklopu projektnih aktivnosti renovirana su tri podna bazena, ujedno najveći bazeni u dubrovačkom Akvariju. Bazeni su bili ukopani, a sada su dignuti iznad razine zemlje i organizirani tako da naglašavaju ekološke teme u edukativne svrhe.

Vrijednost te investicije je oko 3,5 milijuna kuna. Glavni partner u projektu je Sveučilište u Dubrovniku, uz dva partnera iz Crne Gore i BiH. Riječ je o projektu koji razvija novi prekogranični  turistički proizvod – Plavu kartu, koji omogućuje posjete novim tematskim rutama: Dubrovnik i Akvarij (HR), Kotor i Akvarijum Boka (CG), Vodena staza Hutovo Blato, kao i Stari most u Mostaru i rijeka Neretva (BiH).

Grad Dubrovnik ispunio obećanje – isplaćena sredstva dioničarima TUP-a

Grad Dubrovnik je posredstvom društva UTD Ragusa s današnjim danom ispunio svoju obvezu kupnje dionica, a sukladno Ugovoru o postupcima i načinu otkupa dionica Tvornice ugljenografitnih i elektrokontaktnih proizvoda TUP d.d. i poslovnih udjela Elektrocarbon ESOP d.o.o..

Naime, nakon većinom glasova donesene povijesne odluke Gradskog vijeća, a kojom je data suglasnost društvu UTD Ragusa za sklapanje ugovora o kreditu, poslovna banka izvršila je uplatu za 97,5 % dioničkih udjela. Iznos od 10.201.000,00 eura isplatit će se našim sugrađanima koji su cijeli svoj radni vijek proveli u TUP-u i ulagali u dionice te u konačnici odabrali upravo društvo UTD Ragusa za svog partnera, dok je Grad Dubrovnik strateškim promišljanjem osigurao da se visoko vrijedni prostori zadrže u okviru gradskih nekretnina te samim time postanu imovina svih građana.

Navedenim činom ova gradska uprava još je jednom potvrdila stratešku orijentiranost stjecanju vlasništva i očuvanju javnog prostora. Nakon preuzimanja većinskog paketa dionica Luke Dubrovnik, uz realizaciju kupoprodaje dionica TUP-a, Grad će gospodariti iznimno vrijednim prostorom u kojem će se u skoroj budućnosti razviti cijeli niz dodatnih javnih sadržaja. Detaljna analiza koja je prethodila pokretanju kupoprodajnog postupka pokazala je financijsku opravdanost kupovine dioničkog društva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here