I ovoga petka donosimo pregled razvojnih projekata i aktivnosti Grada Dubrovnika. Proteklog vikenda otvoreno je tako manifestacija Uskrs u Primorju. Proteklog ponedjeljka na konferenciji za medije predstavljeni su detalji programa koji će obilježiti 750. obljetnica od donošenja Dubrovačkog statuta. Kroz ovaj tjedan 472. 579,00 kuna potpora ispaćeno je iz gradskog proračuna kroz programe socijalne skrbi i skrbi o djeci, mladima i obiteljima. Početkom tjedna za novog predsjednika DPDS-a, izabran je Vedran Kosović, kojem je čestitku uputio gradonačelnik Franković. Gradonačelnik je nazočio i potpisivanju Sporazuma na suradnji na projektu obnove palače Sponza između Zavoda za obnovu Dubrovnika i Državnog arhiva u Dubrovniku. Stoločka ulica dobila je ovoga tjedna novi vodoopskrbni cjevovod. Gradnačelnik Franković uoči blagdana Uskrsa podsjetio je dubrovačkog biskupa mons. Roka Glasnovića, a sudjelovao je i na lokalnom dijalogu „Proširenje Europske unije kao dio budućnosti Europe“.

Otvorena manifestacija Uskrs u Primorju 2022.

Otvorenje manifestacije Uskrs u Primorju održano je danas u popodnevnim satima na Lokvi na Gromači, a nazočila mu je zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić. Održana je prigodna prodaja autohtonih domaćih proizvoda, radionica pletenja pomica, maslinovih grančica i penganja jaja u organizaciji Udruge Deša, ali i nastup FA Linđo te Klape Subrenum.

Zamjenica Tepšić izrazila je zadovoljstvo što će se, nakon dvije godine u kojima je manifestacija održana samo djelomično zbog pandemije koronavirusa, ove godine održati program koji će zasigurno izazvati pozornost Dubrovčana i njihovih gostiju.

„Mene osobno, a vjerujem i svih koji rade na ovom projektu, jako veseli da se u Gornjim selima dubrovačkog zaleđa organizira udruga Agroturizam Gornjih sela koja će sasvim sigurno dati jedan novi zamah razvoju ruralnog turizma“ – naglasila je zamjenica Tepšić i pozvala sve da sudjeluju u programu i zahvalila se uključenima u organizaciju ovogodišnjeg Uskrsa u Primorju.

Ovogodišnje izdanje manifestacije “Uskrs u Primorju” obuhvaća brojna događanja koja će oživjeti dubrovačka Gornja sela i obogatiti turističku ponudu grada Dubrovnika. Kroz tri dana raznovrsnih događanja posjetitelji će upoznati mogućnosti aktivnog boravka u prirodi, gastronomsku ponudu lokalnih OPG-ova, prigodnu prodaju autohtonih domaćih proizvoda, živuće, ali gotovo zaboravljene obrte, običaje te seoske igre.

U nedjelju, 10. travnja u 15 sati počinju nagradne seoske igre za djecu, žene i muškarce uz pratnju DJ Vjeverice, dok je u 17 sati dodjela nagrada i koncert Matka i Brane.

Posebna gurmanska poslastica organizirana je u domaćinstvima Gornjih sela u 9. i 10. travnja, 16. do 18. travnja te 23.i 24. travnja gdje su vrijedni domaćini Seoskog domaćinstva Musladin, Agroturizma Laptalo, Izletišta Koraćevo, Konobe Knez te OPG-a Dubelj pripremili promotivne menije od 200 kuna po osobi. Osim gastronomske ponude, Izletište Koraćevo nudi i aktivnosti kao što su vožnje quadovima i baggyima po promotivnim cijenama, a Agroturizam Laptalo u svojoj ponudi nudi i radionicu penganja jaja. Potrebno je prethodno napraviti rezervaciju.

Za sva događanja organiziran je besplatan prijevoz.

Grad obilježava 750 godina od proglašenja Dubrovačkog statute

„Godina Dubrovačkog statuta“ predstavljena je u ponedjeljak na konferenciji za medije u Palači Sponza. Detalje programa posvećenih 750. obljetnici donošenja Dubrovačkog statuta iznijele su zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić, ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku Nikolina Pozniak, direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Ana Hrnić te akademkinja Nella Lonza, voditeljica Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku.

Pisan na latinskom jeziku, Dubrovački statut proglašen je prije 750 godina, 29. svibnja 1272., i spada u najstarije sačuvane statute u hrvatskim krajevima. Kroz čitavih pet stoljeća (do pada Dubrovačke Republike 1808.) ostao je temelj pravnog poretka te postao snažan simbol dubrovačkog kolektivnog identiteta i državnosti. Kako bi se ovaj značajan jubilej obilježio na dostojan način, Gradsko vijeće Grada Dubrovnika proglasilo je 2022. godinu Godinom Dubrovačkog statuta.

Središnja proslava održat će se 29. svibnja 2022. godine u Palači Sponza s početkom u 20 sati. Uz otvorenje središnje izložbe posvećene Statutu održat će se i predavanje akademkinje Nelle Lonze te umjetnički program u organizaciji Kazališta Marina Držića, Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Folklornog ansambla Linđo.

Uz organizatore, Grad Dubrovnik, Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, Državni arhiv u Dubrovniku i Turističku zajednicu grada Dubrovnika, u program obilježavanja ove značajne obljetnice svojim su se prigodno osmišljenim programima uključili i brojni partneri poput Dubrovačkih muzeja, Dubrovačkih knjižnica, Kazališta Marina Držića, Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Folklornog ansambla Linđo, Dubrovačke baštine, Sveučilišta u Dubrovniku – Studija povijesti Jadrana i Mediterana te Umjetničke škole Luke Sorkočevića.

Ovaj tjedan mjesečne isplate potpora iz socijalnog programa

Ukupno 472.579,00 kuna potpora bit će ovaj tjedan isplaćeno iz gradskog proračuna kroz programe socijalne skrbi i skrbi o djeci, mladima i obiteljima. Gradonačelnik Mato Franković ovjerio je mjesečne isplate za više kategorija.

Potpora za najam stana mladima isplatit će se za 58 korisnika, u ukupnom iznosu od 28.450,00 kuna. Ova isplata obavlja se temeljem mjera Socijalnog programa, koje uključuju i mlade podstanare do 35. godine života, a koji zadovoljavaju i ostale propisane kriterije.

Naknada za troškove stanovanja za 178 korisnika, u ukupnom mjesečnom iznosu od 81.229,00 kuna, uključuje obitelji i samce, korisnike zajamčene minimalne naknade, sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi. Mjera se provodi u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Dubrovnik.

Dar za novorođeno dijete isplatit će se roditeljima 37 novorođene djece, u ukupnom iznosu od 150.000,00 kuna. Riječ je o pronatalitetnoj politici Grad Dubrovnika po kojoj se roditeljima isplaćuje novčani dar i to u rasponu od 2.500 do 10.000 kuna za rođenje djeteta.

Stipendije će se ovaj mjesec ispatiti za 185 studenata, u iznosu od 212.900,00 kuna. Dodjeljuju se sukladno važećem Pravilnika o dodjeli stipendija učenicima i studentima s područja Grada Dubrovnika, a uključuje više kategorija, od deficitarnih zanimanja do studenata iz obitelji slabijeg imovnog stanja.

Za mjere socijalnog programa Grad Dubrovnik je ove godine u svom proračunu osigurao 22.485.300,00 kuna. Mjere za 2022. godinu predstavljaju kontinuitet socijalne politike Grada u osiguravanju poboljšanja životnog standarda te socijalnom uključivanju građana.

Gradonačelnik Franković čestitao novoizabranom presjedniku DPDS-a Vedranu Kosoviću

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je čestitku novoizabranom predsjedniku Društva prijatelja dubrovačke starine Vedranu Kosoviću. Ujedno, gradonačelnik je na izboru čestitao i potpredsjedniku Društva Toniju Kursaru te tajniku Maru Kapoviću. Tekst čestitke glasi:

Poštovani predsjedniče Društva prijatelja dubrovačke starine gospodine Kosović,

Ovim putem Vama te potpredsjedniku Kursaru i tajniku Kapoviću upućujem čestitke na izboru na ove odgovorne funkcije.

Vašim izborom Društvo prijatelja dubrovačke starine pokazalo je spremnost u započinjanju novog poglavlja u svome višedesetljetnom i postojanom radu, a koje uključuje i transformaciju Društva prema potpunoj transparentnosti poslovanja.

Grad Dubrovnik će i dalje biti partner Društvu, a misija nam je, uvjeren sam, ista – u sinergiji i u kontinuitetu obnavljati i održavati spomeničku baštinu kako bi je očuvali i budućim generacijama predali u najboljem stanju, baš kao što su je i nama predali prethodni skrbnici.

Pred Vama su neminovno brojni izazovi i uvjeren sam kako ste spremni odgovoriti na sve. Najveći među njima postavlja pitanje kako Društvo približiti našim sugrađanima. Ako podignete ukupnu razinu transparentnosti i otvorite Društvo dubrovačkom puku uvjeren sam nećete pogriješiti.

Uz želje za dobru suradnju i međusobno uvažavanje srdačno Vas pozdravljam. 

S poštovanjem,

Mato Franković

Potpisan Sporazum o suradnji na obnovi palače Sponza

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković nazočio je danas potpisivanju Sporazuma o suradnji na projektu obnove palače Sponza između Zavoda za obnovu Dubrovnika i Državnog arhiva u Dubrovniku.

Sporazum kojim je ugovorena suradnja na poslovima pripreme i izvođenja radova obnove Palače potpisale su ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika Mihaela Skurić i ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku Nikolina Pozniak.

U cilju početka realizacije ovog projekta, Državni Arhiv u Dubrovniku sklopio je dodatak ugovoru s Ministarstvom kulture i medija o korištenju sredstava u 2022. godini kojim se Arhivu osiguravaju sredstva za radove obnove Sponze u iznosu od dva milijuna kuna, dok je od strane Ministarstva potvrđeno i osiguranje preostalog iznosa za realizaciju. Procijenjena vrijednost radova iznosi 4,7 milijuna kuna s PDV-om.

Zavod za obnovu Dubrovnika provest će odgovarajuće postupke javne nabave za izvođenje radova obnove Sponze i usluge stručnog nadzora pri izvođenju radova, sklopiti ugovore, koordinirati sve sudionike u realizaciji ugovora i izvođenju radova te pratiti i voditi projekt sve do potpunog završetka radova i uspješne primopredaje objekta, kao i konačne predaje palače Sponza Arhivu.

Radovi sanacije, obnove i restauracije Sponze obuhvaćaju konstrukcijsku sanaciju kamenih elemenata nosive konstrukcije, kao i drvene krovne konstrukcije, obnovu krovišta, pokrova i podnih slojeva u južnom dijelu potkrovlja, sanaciju metalnih ključeva postojećih natega na pročeljima te obnovu i restauraciju kamene plastike i vanjske stolarije.

Iznimne kulturne vrijednosti, palača Sponza jedan je od najreprezentativnijih objekata od javnog značaja unutar spomeničkog tkiva Dubrovnika. U nekadašnjoj carinarnici, kovnici novca, oružani, kroz povijest obavljale su se mnoge javne funkcije, a danas čuva najdragocjenije arhivsko gradivo dubrovačkog područja.

Stolačka ulica dobila novi vodoopskrbni cjevovod

Stolačka ulica dobila je 95 metara novog vodoopskrbnog cjevovoda. Umjesto dotrajale polietilenske cijevi Vodovod Dubrovnik stavio je novu cijev od pocinčanog čelika i tako i u ovoj ulici osigurao bolju vodoopskrbu.

 „Iako do sada nismo imali većih kvarova u ovoj ulici, naša stručna služba procijenila je da je zbog dotrajalosti potrebno krenuti u rekonstrukciju ovog dijela mreže. Što se pokazalo točnim jer smo tijekom radova na tri mjesta pronašli oštećenja koja bi u bliskoj budućnosti sigurno izazvala puknuće i probleme u vodoopskrbi. Ali ovim radovima to smo spriječili te osigurali bolju vodoopskrbu Stolačke ulice“ – rekao je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić.

Investicija je bila vrijedna oko 210 tisuća kuna, a Vodovod je realizirao vlastitim sredstvima. U sklopu nje izgrađena je i hidrantska mreža te su napravljeni novi vodoopskrbni priključci, a radovi su iskorišteni i za rekonstrukciju zasunskog okna na spoju s Kamenarskom ulicom.

Gradonačelnik kod biskupa uoči Uskrsa

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković uoči blagdana Uskrsa posjetio je biskupa dubrovačkog mons. Roka Glasnovića. Tradicionalnom susretu u Biskupskoj palači prisustvovali su i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić te predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica, kao i rektor Crkve sv Vlaha don Hrvoje Katušić.

U ovoj prigodi gradonačelnik Franković uputio je biskupu Glasnoviću čestitke za nadolazeći, najvažniji kršćanski blagdan, izražavajući nadu kako ćemo ovaj Uskrs dočekati u boljim okolnostima nego je to bilo prethodne dvije godine.

Biskup Glasnović također je uputio čestitke za predstojeći blagdan, koji je ujedno i njegov prvi Uskrs na čelu Dubrovačke biskupije.

Gradonačelnik Franković sudjelovao na lokalnom dijalogu „Proširenje Europske unije kao dio budućnosti Europe“

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž danas su u Studentskom domu sudjelovali na lokalnom dijalogu s građanima pod nazivom „Proširenje Europske unije kao dio budućnosti Europe“.

Javni dijalog pod geslom “Europe starts in my village, my city, my region!” započeo je obraćanjem gradonačelnika Frankovića i člana Odbora regija iz Salzburga i predsjednika Zajedničkog savjetodavnog odbora Europskog odbora regija sa Srbijom, Franza Schausbergera.

U svom se izlaganju gradonačelnik osvrnuo na potrebu osnaživanja europskog zajedništva i cjelokupnog vrijednosnog sustava Europske unije, koji će kako je kazao u budućnosti biti ključni generator stabilnosti i sigurnosti.

“Čitajući temu današnjeg dijaloga, moram kazati kako je izvrsno postavljen naslov u smislu da Europa kreće iz svakog sela, grada i regije. Po mom mišljenju, Dubrovnik je oduvijek bio dio Europe i sva naša kulturna stečevina je kulturna stečevina Europe. Ovdje se Europa može sresti na svakom kantunu našeg drevnog grada. Kad kažem europski duh, pod tim mislim na duh međusobnog razumijevanja, tolerancije, uvažavanja i prihvaćanja različitosti među nama jer to uistinu jest Europa koja je naglasit ću u ovoj prigodi sasvim sigurno položila dva važna testa, a to su test COVID krize i test krize u Ukrajini gdje je iskazano veliko zajedništvo”, istaknuo je.

Iznio je gradonačelnik i vlastita promišljanja o daljnjem širenju EU, stanju u regiji te procesu integracije BIH.

“Mislim kako moraju postojati jasni standardni kad govorimo o tome tko treba, kada i kako postati dio velike europske zajednice. Možda bi pravo pitanje bilo to je li Europa spremna za novo proširenje, kolika je snaga europskog zajedništva. Kad govorimo o zemljama regije, i tu Europa mora snažno utjecati. BiH, koje je stajalište Europe? Je li se hrvatski narod i glas punopravne članice EU dovoljno čuje u Europi po pitanju zaštite konstitutivnog naroda jednog naroda BiH čiji glas nije  prepoznat u demokratskom procesu? Je li tu Europa pokazala snažno zajedništvo, je li se tu slušala punopravna članica Hrvatska? Hoće li jednostavna integracija BiH u europsku zajednicu riješiti pitanje punopravnosti hrvatskog naroda u EU? Puno je pitanja, a nedovoljno odgovora i zato je dobro da su uključeni svi dionici politike, ali i mladi” kazao je dubrovački gradonačelnik zaključivši kako se Europa može i mora nastaviti proširivati pod čvrstim okvirima i precizno definiranim uvjetima.

Nakon uvodnih obraćanja uslijedila je panel rasprava u kontekstu promicanja europskih standarda i strateškoj važnosti politike proširenja. Raspravu je moderirala ugledna novinarka, komentatorica i urednica vanjske politike Ivana Petrović, a u ulozi panelista sudjelovali su župan Dubrovačko – neretvanske županije Nikola Dobroslavić, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk dok su se online putem javili zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak te predsjednik kluba Europske pučke stranke u Odboru regija i predsjednik regije West Pomerania iz Poljske Olgierd Geblewicz. Također, svoje ideje i stajališta ovom su prilikom mogli iskazati svi zainteresirani građani i gosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here