I ovoga tjedna donosimo pregled razvojnih projekata koje provodi Grad Dubrovnik. Nakon što je Grad Dubrovnik posredstvom društva UTD Ragusa ispunio svoju obavezu kupnje dionica, UTD Ragusa preuzela je zadužnice koje su izdane kao jamstvo za navedenu uplatu. Gradonačelnik Franković pisao je u tjednu za nama Vijeću ministara BiH zbog projekta aerodrom Trebinje. Gradonačelnik je zatražio da se obustave sve aktivnosti dok se ne dokaže nepostojanje utjecaja na Omblu. Zamjenica Tepšić primila je u tjednu za nama predsjednika Međunarodnog odbora za kulturni turizam ICOMOS-a, a sudjelovala je na konferenciji „Sustainable cruising“ u Kopenhagenu te u Madridu na završnoj konferenciji projekta HERIT DATA.  U tjednu za nama obilježena je 26. obljetnica tragične avionske nesreće u kojoj je život izgubilo 25 putnika, među kojima i Ron Brown. Grad Dubrovnik započeo je u proteklom tjednu radove na novim pješačkim prijelazima od Komolca do Mokošice. U povijesnoj se pak jezgri sanira ulegnuće u Palmotićevoj ulici, a parku na Pošti Lapad postavljene su nadzorne kamere.  Gradonačelnik Franković boravio je proteklog tjedna u Sarajevu te je odao počast Suadi Dilberović, Dubrovkinji poginuloj 1992., dok je izaslanstvo Grada Dubrovnika nazočilo svečanom obilježavanju Dana Grada Sarajeva. Ovoga tjedna pročelnicom Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu imenovana je Matilda Krile Prkoča. Gradonačelnik Franković primio je ovoga tjedna nagrađivanu hrvatsku dramaturginju Tenu Štivičić te sudjelovao na otvorenju Dana arhitekata. U tjednu na izmaku otvorene su i omotnice pristigle na natječaj za dodjelu u najam stanova u vlasništvu Grad Dubrovnik u Mokošici.

Britanski veleposlanik u nastupnom posjetu kod dubrovačkog gradonačelnika

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković primio je jučer poslijepodne u nastupni posjet veleposlanika Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Simona Thomasa. Ovom je prigodom gradonačelnik Franković naglasio odličnu suradnju s britanskom vladom, posebno u vrijeme pandemije kada je komunikacija zbog dolaska britanskih turista bila izuzetno bitna. Naime, upravo turisti s tržišta Velike Britanije najvažniji su gosti u Dubrovniku i zauzimaju  prvo mjesto po broju dolazaka.

I ove se sezone očekuje veći broj dolazaka, tim više što će, kako je istaknuto, Dubrovnik u narednom razdoblju biti povezan s osam direktnih linija s odredištima u Velikoj Britaniji.

Na sastanku su razgovarali i o aktualnoj političkoj situaciji u Europi i bližem okruženju, a veleposlanik Thomas upoznao se i s bogatom prošlošću grada, uključujući i nedavnu povijest posjetom Muzeju Domovinskog rata.

No osim na povezivanju kroz turizam, odnosi između dvije zemlje grade se i na drugim poljima. Kako je istaknuto, radi se i na povezivanju škola te je tako veleposlanik Thomas tijekom jutra obišao i dubrovačku Osnovnu školu Ivana Gundulića, a ovom radnom posjetu nazočili su i zamjenica gradonačelnik Jelka Tepšić te pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić. Kazao je kako je bio impresioniran znanjem engleskog jezika učenika ove škole.

UTD Ragusa ispunila ugovorne obveze te preuzela zadužnice

Nakon što je 31. ožujka Grad Dubrovnik posredstvom društva UTD Ragusa ispunio svoju obvezu kupnje dionica, a sukladno Ugovoru o postupcima i načinu otkupa dionica TUP-a, danas je UTD Ragusa preuzela zadužnice koje su izdane kao jamstvo za navedenu uplatu.

Direktorici društva UTD Ragusa d.d. Mariji Šimunović zadužnice je predao direktor TUP d.d. Luka Majić, u nazočnosti gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića i predsjednice Nadzornog odbora UTD Raguse Olge Muratti.

Naime, na sjednici Nadzornog odbora UTD Ragusa d.d., koja je održana u siječnju ove godine, donesena je Odluka o davanju suglasnosti Upravi Društva UTD Ragusa d.d. za izdavanje tri bjanko zadužnice društvu TUP d.d., svaka na iznos do milijun kuna, kao jamstva za izvršenje Ugovora o postupcima i načinu otkupa dionica TUP d.d. i poslovnih udjela Elektrocarbon-ESOP d.o.o. Sukladno ovom Ugovoru, nakon što UTD Ragusa otkupi dionice/udjele, TUP se obvezuje vratiti zadužnice. S obzirom na to da je do ugovorenog roka UTD Ragusa svoju obvezu ispunila ostvareni su uvjeti za povrat zadužnica.

Otkupom dionica TUP d.d. ova gradska uprava još je jednom potvrdila stratešku orijentiranost stjecanju vlasništva i očuvanju javnog prostora. Nakon većinom glasova donesene povijesne odluke Gradskog vijeća, a kojom je data suglasnost društvu UTD Ragusa za sklapanje ugovora o kreditu, poslovna banka izvršila je uplatu za 97,5 % dioničkih udjela. U visoko vrijednim prostorima u Gružu i Komolcu u skoroj budućnosti razvit će se niz dodatnih javnih sadržaja.

Gradonačelnik Franković pisao Vijeću ministara BiH zbog projekta aerodroma Trebinje: Obustaviti sve aktivnosti dok se ne dokaže nepostojanje utjecaja na Omblu

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je danas dopis Vijeću Ministara Bosne i Hercegovine i Kabinetu Predsjedavajućeg Vijeća Zoranu Tegeltiji, a povodom donošenja Memoranduma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije kojim se „utvrđuju osnovni pravci buduće suradnje, s ciljem realizacije projekta Izgradnja aerodroma Trebinje“, a koji je Vijeća ministara BiH donijelo na sjednici 30. ožujka.

Gradonačelnik Franković podsjetio je da su osim Republike Hrvatske, Bosna i Hercegovina i Srbija potpisnice Konvencije o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica, tzv. ESPOO Konvencije kao i Protokola o strateškoj procjeni okoliša uz Konvenciju o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica (SEA protokol).

-„Izgradnja zračnih luka spada u popis aktivnosti odnosno zahvata na koje se primjenjuju načela i odredbe ESPOO konvencije i SEA protokola te stoga izražavamo nezadovoljstvo dosadašnjim tijekom aktivnosti i nepostojanjem inicijative za dijalog s nadležnim tijelima zainteresirane države po ovom, ekološki, značajnom pitanju“, stoji u dopisu gradonačelnika Vijeću ministara BiH.

-„Ne ulazeći ekonomske i sve ostale aspekte izgradnje zračne luke na teritoriju druge države, apeliramo te, pozivajući se na odredbe prethodno navedene međunarodne legislative, zahtijevamo od nositelja projekta da bez odlaganja obustavi planirane naredne aktivnosti po ovom projektu, sve dok se ne ispune uvjeti ESPOO konvencije i SEA protokola, odnosno dok se ne provedu sva potrebna ispitivanja utjecaja na okoliš preko državnih granica i dok se činjenično utvrdi nepostojanje utjecaja koji bi izgradnja zračne luke imala na izvorište rijeke Omble“, istaknuo je gradonačelnik Mato Franković.

Naime, prema dostupnim informacijama, buduća zračna luka trebala bi biti smještena u blizini naselja Taleža u Republici Srpskoj, Bosna i Hercegovina, samo na oko 8,5 km od izvora Ombla i to u krškom izrazito vodopropusnom terenu.

Zamjenica Tepšić primila predsjednika Međunarodnog odbora za kulturni turizam ICOMOS-a

Zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić primila je danas u službeni posjet predsjednika Međunarodnog odbora za kulturni turizam ICOMOS-a Fergusa Maclarena.

Predsjedniku Maclarenu koji po prvi puta boravi u Dubrovniku zamjenica Tepšić zaželjela je dobrodošlicu te mu je ukratko predstavila brojne projekte i strategije vezane za održivi turizam i odgovorno upravljanje destinacijom koje se u suradnji s brojnim dionicima kontinuirano provode na lokalnoj razini.

Istaknula je kako Grad Dubrovnik kroz krovni strateški projekt Poštujmo grad ulaže znatne napore poradi razvoja održive destinacije koja će građanima i posjetiteljima osigurati visoku kvalitetu ponude i sadržaja te u konačnici omogućiti jedinstven doživljaj tijekom njihova boravka. Naglasila je i to kako je Dubrovnik u ocjenjivanju održivosti odredišta Globalnog vijeća za održivi turizam (GSTC) postigao ukupni rezultat od 70 posto, što je dodatni pokazatelj kako se na pametno osmišljen način glavna gospodarska grana može podignuti na još višu razinu.

Zamjenica gradonačelnika predsjedniku Međunarodnog odbora za kulturni turizam Maclarenu predstavila je i novu incijativu usmjerenu prema digitalnim nomadima osmišljenju s ciljem diversifikacije turističke ponude te nastojanja da Dubrovnik postane cjelogodišnja destinacija. Kratko se osvrnula i na pandemiju COVID – 19, koja je imala veliki utjecaj na stagnaciju turističkog prometa i putovanja, istaknuvši kako su očekivanja za nadolazeću sezonu  optimistična.

Predsjednik Međunarodnog odbora za kulturni turizam ICOMOS-a Fergus Maclaren iskazao je zadovoljstvo današnjim susretom, pohvalivši već međunarodno prepoznate projekte Grada Dubrovnika i partnera koji su posvećeni poboljšanjima kada je riječ o učinkovitom destinacijskom menadžmentu, budućnosti cruise turizma i očuvanju svekolike vrijedne i bogate kulturne baštine koju Dubrovnik posjeduje.

Važno je za spomenuti kako je Fergus Maclaren cijenjeni kanadski stručnjak kojemu je profesionalna orijentacija upravljanje destinacijom i kulturnim dobrima te provedba ciljeva održivog razvoja UN-a za 2030. Maclaren je predsjednik Međunarodnog odbor za kulturni turizam ICOMOS-A (ICTC) globalne mreža koja promiče vrijednosti očuvanja kulturnog nasljeđa. Odbor okuplja brojne konzervatorske i turističke stručnjake, čija je uloga od iznimne važnosti u kontekstu integriranog planiranja te zaštite kulturnih dobara i svjetske baštine. Svoje djelovanje odbor temelji na kontinuiranom razvoju politika koje su usmjerene na poboljšanja u okviru upravljanja destinacijama na lokalnoj i međunarodnoj razini.

26. obljetnica tragične avionske nesreće nadomak Dubrovnika, komemoracija u Memorijalnoj kući Rona Browna

Na današnji dan, 3. travnja 1996. godine, na području brda Sv. Ivan, nedaleko Zračne luke Dubrovnik, srušio se američki vojni zrakoplov u kojem je bio tadašnji ministar trgovine SAD-a Ron Brown te izaslanstvo s još 34 osobe na gospodarskoj misiji, sastavljeno od djelatnika ministarstva, gospodarstvenika, diplomata i novinara. U nesreći su živote izgubili i dvoje hrvatskih državljana te članovi posade.

Obilježavajući 26. godišnjicu tragične nesreće u Memorijalnoj kući Ronald Brown održana je komemoracija. U knjigu žalosti upisali su se predstavnici lokalne, regionalne i državne vlasti: gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, župan Nikola Dobroslavić te predstavnici Općine Konavle i Zračne luke Dubrovnik. U knjigu žalosti upisali su se i doministrica u američkom Ministarstvu trgovine Marisa Lago kao i privremeni otpravnik poslova u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj, Mark Fleming.

Doministrica Lago istaknula je kako bi njene tragično preminule kolege iz Ministarstva trgovine i američke Vlade danas bili ponosni kada bi vidjeli Hrvatsku kao gospodarski prosperitetnu članicu Europske unije i NATO-a.

Gradonačelnik Mato Franković podsjetio je što je za Republiku Hrvatsku i Grad Dubrovnik tada značio dolazak visokog dužnosnika Sjedinjenih Američkih Država –„Danas svjedočimo izvrsnim bilateralnim odnosima i uspješnoj gospodarskoj suradnji, a koja se u našem gradu pokazuje i velikim brojem američkih turista.

Memorijalna kuća Ronalda Browna u Dubrovniku je otvorena povodom prve obljetnice tragedije. Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman odlikovao je ministra Browna posmrtno Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom za izniman doprinosi razvitku gospodarskih odnosa između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. Redom hrvatskog trolista odlikovano je i čitavo izaslanstvo,  uključujući posadu zrakoplova.

Izvode se radovi na novim pješačkim prijelazima od Komolca do Mokošice

U tijeku su radovi na uređenju pješačkog prijelaza u Komolcu kod benzinske postaje, prvog od ukupno četiri nova na dijelu nerazvrstane ceste Sustjepan – Mokošica. Najprije se izvode radovi prilagodbe nogostupa i izgradnje nedostajućeg nogostupa na samoj lokaciji, nakon čega će se postaviti prometni znakovi, a potom slijedi iscrtavanje samog pješačkog prijelaza.

Nakon Komolca radit će se i novi pješački prijelazi u Rožatu kod autobusnog stajališta, u Novom naselju Mokošica kod autobusnog stajališta ispod naselja Naš dom i u Mokošici na dijelu ceste od Novog naselja prema Mokošici. Završetak radova na sve četiri lokacije očekuje se do početka svibnja. Grad Dubrovnik označavanjem novih pješačkih prijelaza i izgradnjom pripadajućih nogostupa želi doprinijeti većoj razini sigurnosti pješaka, osobito djece, u prometu.

Prethodno je Grad Dubrovnik naručio izradu Prometnog elaborata za označavanje pješačkih prijelaza na ovoj dionici, a koji je sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama upućen Policijskoj upravi na ishođenje prethodne suglasnosti, što je bio preduvjet za realizaciju projekta.

Ukupna vrijednost radova na označavanju predmetnih pješačkih prijelaza i uređenja nogostupa je oko 175.000,00 kuna.

OBAVIJEST Sanira se ulegnuće u Palmotićevoj ulici

S obzirom kako je u Palmotićevoj ulici u Gradu došlo do ulegnuća dijela ulice ispod građevinske skele, ovim putem obavještavamo da je izvođač radova promijenio položaj skele kako bi se opterećenje prebacilo na manje oštećene dijelove dok se radovi ne završe, a u isto je vrijeme krenula sanacija oštećenog pločnika.

Ulijeganje se djelomično dogodilo zbog lošeg stanja cjelokupne ulice, a djelomično zbog građevinske skele. Naime, ispod kamenih ploča godinama se oborinskom odvodnjom ispire zemljani materijal pa je s dodatnim opterećenjem građevinske skele došlo do vidljivog udubljenja pločnika.

Izvođač radova, tvrtka Građevinar Quelin d.d. koja je ujedno i ugovorni izvođač Grada Dubrovnika za održavanje pločnika u povijesnoj jezgri, obvezala se o svom trošku popraviti sva oštećenja na tom dijelu Palmotićeve ulice. Sanacija je krenula već danas i trebalo bi biti završena do kraja tjedna.

Gradonačelnik Franković odao počast Suadi Dilberović, Dubrovkinji poginuloj 1992. u Sarajevu

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin položili su danas vijenac i upalili svijeće na mjestu pogibije Dubrovkinje Suade Dilberović, prve civilne žrtve opsade Sarajeva. Delegacija Grada Dubrovnika boravi u gradu prijatelju povodom sutrašnjeg obilježavanja Dana Grada Sarajeva.

Suada Dilberović bila je studentica sarajevskog Medicinskog fakulteta, a prije točno 30 godina, 5. travnja 1992. pridružila se demonstracijama za mir. Stradala je u pucnjavi, a Olga Sučić preminula je na putu do bolnice te je u prosincu 1999. mjesto njihove pogibije preimenovano u Most Suade Dilberović i Olge Sučić.

Zamjenica Tepšić sudjelovala na konferenciji „Sustainable cruising“ u Kopenhagenu

U organizaciji baltičke mreže Cruise Baltic zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić sudjelovala je u Kopenhagenu na konferenciji pod nazivom „Sustainable cruising“.

U središtu konferencije koja se održala u glavnom gradu Danske bile su teme poput daljnjih poboljšanja u pogledu potencijala industrije krstarenja, odgovornog upravljanja destinacijom te stvaranje učinkovitih mjera usmjerenih prema smanjenjima gužvi u turističkim i kruzerskim odredištima.

Zamjenica Tepšić u svom je izlaganju prisutnima predstavila multidisciplinarni strateški projekt „Respect the City“  čiji je cilj kroz suradnju dionika i kombinaciju mjera i rješenja u kontinuitetu smanjiti negativne učinke prekomjernog turizma upravljajući glavnom gospodarskom granom na pametan i odgovoran način. Istaknula je kako je osnovna svrha inicijative očuvati kulturno – povjesnu baštinu, kvalitetan svakodnevni život građana te osigurati najbolje iskustvo Dubrovnika svim posjetiteljima.

Govorivši o cruise turizmu i krstarenjima na Mediteranu, zamjenica je u ovoj prigodi naglasila kako je upravo je kroz projekt Poštujmo grad oslanjajući se pritom na odgovorni destinacijski menadžment gradska uprava uspostavila izvrsnu suradnju sa CLIA-om, krovnim udruženjem kruzing industrije. „Partnerstvo s CLI-om osiguralo je ono najvažnije, a to je da Dubrovnik postigne bolju organiziranost na terenu kada je riječ rasporedu ticanja kruzera, komunikaciji s cruise kompanijama i kontroliranju protoka turista, što značajno utječe na oblikovanje pozitivnog imidža destinacije“, istaknula je.

„Globalno vijeće za održivi turizam (GSTC) 2019. godine provelo je ocjenu odredišta koje je obuhvatilo procjene stanja odredišne politike, uključivanja i koristi zajednice, upravljanja kulturnim i prirodnim dobrima, te upravljanje okolišnim i prirodnim resursima. Na njihovoj skali kojom se procjenjuje ukupna izvedba odredišta u održivosti, Grad Dubrovnik je ostvario izvrsnih 70 posto, što je jasno pokazalo značajan angažman dionika i predanost procesu u rješavanju izazova koji dovode do trajne održivosti“, zaključila je zamjenica Tepšić.

Važno je za naglasiti kako je na današnjoj konferenciji koja je okupila brojne turističke stručnjake Dubrovnik nakon Paneuropskog dijaloga o krstarenju, održanog početkom ožujka u Bruxellesu još jednom istaknut kao primjer dobre prakse u Europi i svijetu, koji temeljito i učinkovito koristeći brojne alate uspješno provodi mjere s ciljem ostvarivanja održivih oblika turizma.

Kao doprinos poboljšanju utjecaja industrije krstarenja na okoliš u nadolazećim razdobljima, na kraju konferencije predstavnici devetnaest cruise kompanija potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju obvezali su se na upotrebu shore power sistema koje podrazumijeva korištenje opskrbe električnom energijom na kopnu koju pružaju odredišne luke. Memorandum je to u kojem se od vodećih kompanija za krstarenje traži da se najkasnije do 1. siječnja 2024. obvežu na korištenje shore power sistema na kopnu koju pružaju luke u Baltičkom moru. Lučka uprava Dubrovnik također se priprema na upotrebu navedenog čime bi osigurali opskrbu električne energije s obale kruzerima koji će uplovljavati na krajnji jug Hrvatske.

Matilda Krile Prkoča nova je pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu

Po okončanju provedenog javnog natječaja Matilda Krile Prkoča imenovana je pročelnicom Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu Grada Dubrovnika.

Matilda Krile Prkoča rođena je u Dubrovniku 22. kolovoza 1977. godine. Po struci je diplomirana ekonomistica, zvanje koje je stekla diplomiravši na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku, smjer: Vanjska trgovina.

Prethodno radno iskustvo uključuje rad u gospodarskim subjektima iz sektora trgovine, turizma i poslovnog bankarstva. Prije imenovanja novom pročelnicom Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu, od svibnja 2018. godine bila je zaposlena na mjestu tajnice gradonačelnika u Upravnom odjelu za poslove gradonačelnika te je obnašala dužnost službenice ovlaštene za privremeno obavljanje poslova radnog mjesta pročelnice Upravnog odjela kojim sada upravlja. 

Izaslanstvo Grada Dubrovnika nazočilo svečanom obilježavanju Dana Grada Sarajeva

U povodu obilježavanja Dana Grada Sarajeva i trideset godina od početka opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin nazočili su večeras Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Uz brojne goste I visoke uzvanike, ovogodišnjim dobitnicima uručena su vrijedna priznanja i nagrade za doprinos i angažman u pogledu razvoja grada Sarajeva, njegova ugleda i regionalne afirmacije.

Delegacija Grada prethodno je, zajedno s predstavnicima Grada Sarajeva, obišla novouređenu Bistričku stanicu kojoj je nakon završene rekonstrukcije vraćen jedinstven i autentični reprezentativni izgled. Riječ je o povijesnom simbolu Sarajeva, mjestu od iznimne važnosti za turističku ponudu Sarajeva te organiziranje kulturnih i društvenih događaja u budućnosti.

Gradonačelnik Franković primio nagrađivanu hrvatsku dramaturginju Tenu Štivičić

Nagrađivana suvremena dramaturginja Štivičić boravi u Dubrovniku povodom premijere predstave “Krijesnice” koja će održati u dubrovačkom teatru 22. travnja 2022. godine. Tematika predstave, čija je autorica teksta upravo Tena Štivičić, usredotočena je na kretanje i snalaženje ljudi u određenom vremenu, međusobna susretanja i utjecaj istih na sudbinu.

Ovom je prilikom gradonačelnik Franković izrazio dobrodošlicu zagrebačkoj umjetnici koja već dugi niz godina živi i djeluje u Ujedinjenom Kraljevstvu, točnije u Glasgowu. Posebice se osvrnuo na predstavu “Krijesnice”, istaknuvši kako se nada velikom odazivu publike koja će još jednom imati priliku uživati u prepoznatim ostvarenjima za koja su zaslužni cijenjeni domaći autori, poput Tene Štivičić.

Sudionici sastanka razgovarali su i o aktualnim okolnostima u svijetu, posebice onim na Istoku Europe koja su znatno utjecala i na kulturna događanja. Dotaknuli su se i tema poput razvoja filmske industrije koja iznimno doprinosi oblikovanju pozitivnog imidža destinacije te privlačenju stranih produkcija u grad.

Jedna od najznačajnijih hrvatskih suvremenih autorica u ovoj je prigodi iskazala oduševljenje interaktivnom kulturno – umjetničkom scenom Dubrovnika,  čiji je sadržaj raznolik i osebujan, zaključila je.

Tena Štivičić dramska je spisateljica koja već dvadesetak godina nastanjena u Ujedinjenom Kraljevstvu. Po završetku studija dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu otisnula se u svijet i nastavila obrazovanje na Goldsmiths Collegeu u Londonu gdje je magistrirala dramsko pismo. Tena Štivičić od samih je spisateljskih početaka svoje vidike proširivala na međunarodnim radionicama i susretima za pisce, ističući se spremnošću na sudjelovanje u međunarodnim projektima. Uspjeh dramskih djela Tene Štivičić ovjeren je brojnim nagradama i priznanjima u Hrvatskoj i inozemstvu, a tema kojoj posebno posvećuje pozornost jest preispitivanje problematike današnjice. 

Gradonačelnik Franković nazočio otvaranju skupa Dani arhitekata

“Grad i ljudi” središnja je tema šestih Dana arhitekata otvorenih danas u Dubrovniku u organizaciji Hrvatske komore arhitekata, a otvaranju ovog strukovnog skupa nazočio je i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

Otvaranje je održano u Studentskom domu “Akademis”, za čije su ostvarenje arhitekti Tin Sven Franić, Ana Martinčić Vareško i Vanja Rister nagrađeni strukovnim nagradama “Vladimir Nazor” i “Viktor Kovačić”.

Gradonačelnik Mato Franković obratio se prisutnima, a pritom je naglasio kako mu je posebno zadovoljstvo sve pozdraviti u nagrađenoj zgradi Studentskog doma koja je prošle godine osvojila dvije važne strukovne nagrade. Istaknuo je kako Dom svjedoči tome da novi javni objekti koji se grade u Dubrovniku imaju svoju vrijednost i brinu o skladu koji nam je ostavljen u naslijeđe.

– Nažalost, nailazimo i na primjere gdje novi objekti narušavaju postojeće vizure ne uklapajući se u prostor izgledom. Zato je Grad Dubrovnik izmjenama GUP-a prošle godine uveo pravila koja naglasak stavljaju upravo na mjeru. Grad Dubrovnik bio je prvi koji je potpisao sporazum s lokalnom strukom na organizaciji aktivnosti koje se tiču izmjena i dopuna prostorno-planske dokumentacije. Po tom primjeru uslijedile su brojne slične suradnje diljem Hrvatske. I u tome je Dubrovnik prepoznat kao predvodnik. Od vas očekujemo samo jedno, a to je izvrsnost kako bi ovakav grad puno bolji i kvalitetniji ostavili generacijama nekih novih ljudi koji će također stvarati sjajna arhitektonska rješenja – rekao je gradonačelnik Franković.

Predsjednica Hrvatske komore arhitekata Rajka Bunjevac u svom obraćanju sudionicima istaknula je kako se arhitekti trebaju otvoriti prema prostoru u kojem djeluju, ali i prema ljudima za koje projektiraju.

Na skupu će, između ostaloga, biti riječi i o autorskom pravu u arhitekturi, novom europskom bauhausu, Pelješkom mostu te arhitekturi u medijima, a govorit će se i o urbanoj obnovi potresom. Dani arhitekata 6.0 održat će se od 7. do 9. travnja 2022. godine, s namjerom obilježavanja Mjeseca arhitekture u kojem svoj Dan održava i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu pogođenih područja.

Postavljene kamere u parku kod Pošte Lapad

Grad Dubrovnik, putem Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu, postavio je kamere u parku na pošti Lapad. To je učinjeno nakon zaprimljenih primjedbi građana o neprimjerenim okupljanjima i ponašanju u ovom parku te će se postavljanjem kamera obavljati dodatni nadzor i podići razina sigurnosti.

Već ranije, u rujnu prošle godine, Grad Dubrovnik je u ovom parku postavio dva nova stupa javne rasvjete, s LED lampama. Dodatno osvjetljenje postavljeno je odmah po prijavi građana, kako bi se spriječilo daljnje okupljanje i daljnji problemi prouzročeni ponašanjem pojedinaca.

Ujedno je, zbog sigurnosti prolaska pješaka, obnovljen i nogostup na ovom dijelu javne površine.

Zamjenica Tepšić u Madridu sudjelovala na završnoj konferenciji projekta HERIT DANA

Zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Julijana Antić Brautović ovog su četvrtka u Madridu sudjelovale na završnoj konferenciji u sklopu projekta HERIT DATA.

Cilj projekta kojeg od 2018. godine uspješno provodi Dubrovačka razvojna agencija DURA jest identificirati inovativna rješenja, uz potporu novih tehnologija u cilju smanjenja negativnih utjecaja turizma na lokalitete kulturne i prirodne baštine.

Zamjenica Tepšić u svom je izlaganju naglasila važnost ovog projekta i svih aktivnosti koje su održane u sklopu istog. Kazala je kako je HERIT DATA znatno pridonio u smislu boljeg destinacijskog menadžmenta i održivog turizma u Dubrovniku.

“Kao predstavnik gradske uprave Dubrovnika u ovoj prigodi želim kazati kako je HERIT DATA jedan u nizu manjih projekta od velikog značaja za stratešku provedbu inovacijskog programa “Respect the City”. Ta se inicijativa koja je uključila brojne lokalne dionike pokazala prijeko potrebnom posebice jer se Dubrovnik kao turističko odredište suočavao s trendom nekontroliranog masovnog turizma koji je posljedično utjecao na nezadovoljstvo posjetitelja i kvalitetu života stanovnika. Svjesni potrebe osnaživanja sustavnog i društveno – odgovornog pristupa u kontekstu rješavanja ključnih pitanja i izazova kroz različite aktivnosti, danas uočavamo pomake i dobre rezultate. No, bitno je nastaviti djelovati promišljeno i odgovorno kako bi ispunili zadane kriterije te u konačnici ostvarili željenu transformaciju razvoja turizma”, istaknula je zamjenica.

U okviru finalne konferencije predstavnici DURA-e i partneri u provedbi projekta prezentirali su prisutnima rezultate aktivnosti provedenih na lokalnoj razini pa je tako ovom prilikom prikazan novi set indikatora za prikupljanje podataka o turističkim tokovima i platformu za analizu podataka čiji je osnovna svrha pomoći kreatorima politike, gradovima i mjestima da pravovremeno predvide i upravljaju turističkim tokovima na pametniji način. Predstavljena je i izrađena aplikacija za Knežev dvor osmišljena za upravljanje gužvama s elementima proširene stvarnosti. Radi se o aplikaciji usmjerenoj prema upravljanju gužvama na određenoj lokaciji.

Na kraju konferencije potpisan je Memorandum o nastavku suradnje na projektu HERIT DATA, kako bi se u budućnosti razvili alternativni modeli u svrhu odgovornog upravljanja turizmom i kulturnim naslijeđem koristeći naprednu tehnologiju i sofisticirana rješenja.

Javno otvaranje prijava za davanje u najam stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika

Grad Dubrovnik omogućio je izravni prijenos otvaranja omotnica pristiglih na JAVNI POZIV za prikupljanje zahtjeva za davanje u najam stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika u svrhu rješavanja stambenog pitanja mladih i mladih obitelji na području grada Dubrovnika. Riječ je o najmu 43 stambene jedinice u novoizgrađenim zgradama u Novom naselju Mokošica.

Bitno je naglasiti kako će Povjerenstvo za provjeru administrativne ispravnosti u ovom koraku otvoriti sve pristigle omotnice i utvrditi pristiglu dokumentaciju, dok će se u idućem koraku (idućih dana) utvrđivati ispravnost svakog pristiglog dokumenta.

JAVNI POZIV za prikupljanje zahtjeva za davanje u najam stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika u svrhu rješavanja stambenog pitanja mladih i mladih obitelji na području grada Dubrovnika bio je otvoren od 05. veljače do 22. ožujka 2022., ukupno 46 dana, i u tom je vremenskom razdoblju na natječaj pristiglo 169 omotnica. Dio omotnica odnosi se na prijave, a dio na dopunu dokumentacije i ovdje naglašavamo kako će se kao datum zaprimanja prijave uzeti onaj datum kada je pristigla nadopuna, odnosno kada je dokumentacija kompletirana.

Povjerenstvo za provjeru administrativne ispravnosti će 7. travnja 2022. u prostorima Grada Dubrovnika započeti s otvaranjem pristiglih omotnica i utvrditi što je pristiglo od dokumentacije, sve uz izravan video prijenos, a potom javno objaviti tablicu s prijavama koje su potpune i onima koje nisu potpune, odnosno nisu administrativno ispravne.

U idućem koraku ovo isto Povjerenstvo među potpunim prijavama utvrđivat će ispravnost svakog pristiglog dokumenta, nakon čega će tablica sa svim pristiglim dokumentima i njihovom ispravnosti također biti javno objavljena tako da će svatko imati uvid u podatke iz tablice.

Gradsko vijeće Grada Dubrovnika, u svrhu provedbe ovog javnog poziva, donijelo je zaključak o osnivanju tri povjerenstva. Uz već spomenuto Povjerenstvo za provjeru administrativne ispravnosti, osnovani su i Povjerenstvo za provedbu postupaka i odlučivanje o najmu stanova i Povjerenstvo za rješavanje prigovora.

Nakon što Povjerenstvo za provjeru administrativne ispravnosti u prvom koraku otvori pristigle omotnice i utvrdi pristiglu dokumentaciju te u drugom koraku utvrdi ispravnost svakog pristiglog dokumenta, Povjerenstvo za provedbu postupaka i odlučivanje o najmu stanova bodovat će pravodobne i uredne zahtjeve te na temelju bodova formirati prijedlog Liste prvenstva.

Nakon formiranja Liste tablica s bodovima bit će uparena sa svom dokumentacijom i svatko će moći vidjeti koliko tko ima bodova i na osnovu čega su bodovi dobiveni, a na zahtjev svakog zainteresiranog moći će se izvršiti uvid u kompletnu dokumentaciju.

Na ovaj način Grad Dubrovnik čitav proces želi učiniti potpuno transparentnim i dodatno podignuti ljestvicu povjerenja u javnu upravu.

U roku od osam dana od objave Liste moguće je uputiti prigovor, koje će obrađivati Povjerenstvo za rješavanje prigovora.

Otvaranje omotnica obavit će se uz izravan video prijenos, i pod ingerencijom Povjerenstva za provjeru administrativne ispravnosti, kojeg čine: predsjednik Povjerenstva Marin Jurić te članovi Marija Deranja, Stela Sušić, Nikola Đurić i Loredana Pavličević Banović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here