Južnokorejska hit serija Squid game prikazuje se na Netflixu, sastoji se od 9 epizoda i prepuna je nasilnih scena koje nisu odbile gledatelje, već, dapače, toliko su, očito, privlačne da je proglašena najgledanijim serijalom ovoga internet kanala. No, stručnjaci upozoravaju roditelje i sve odrasle da pripaze što djeca gledaju, budući je primjećeno kako se već šestogodišnjaci (!) igraju nasilnih igara koje vide u toj seriji. Među njima su i stručnjaci iz Centra za sigurniji internet. Evo što stoji na njihovoj fb stranici.

Radnja serije odvija se na tajanstvenom skrivenom otoku gdje se 456 igrača bori do smrti u nizu igara za novčanu nagradu od 38 milijuna dolara. U seriji se isprepliću duboko ukorijenjena pitanja siromaštva, klasne tjeskobe i nejednakosti u prihodima s nostalgičnim korejskim dječjim razonodama (igrama) poput Crvene kraljice. Neke scene izazvale su globalno zanimanje za tradicionalne narodne igre prikazane u seriji, no iza toga se krije i mračna pozadina.

S jedne strane je to trenutno najbolje ocijenjena serija na Netflixu, međutim serija sadrži scene koje prikazuju seksualni odnos, prijetnje seksualnim nasiljem, ubojstvo i mučenje (realistično prikazano!), neprikladne za mlađe gledatelje. S obzirom na to da su djeca svakodnevno okružena društvenim mrežama i raznolikim (neprimjerenim) sadržajem, važno je obratiti pažnju na sami sadržaj, određenu dobnu granicu i ostale usmjeravajuće čimbenike, a time i upozorenja i primjere iz svjetskih medija, poput sljedećeg.

Prema BBC News (England), učitelji upozoravaju da su se zadnjih dana susreli s tim da učenici od svega šest godina glume igre iz nasilnog Netflixovog trilera Squid Game. Škole u cijeloj Velikoj Britaniji upozoravaju roditelje da provjere postavke svojih uređaja zato što učenici mogu pristupiti i gledati ovu seriju bez znanja roditelja. Serija je ocijenjena primjerenom za gledatelje u dobi od 16 i više godina, a sadržajna upozorenja uključuju seks, nasilje i samoubojstvo.

Stručnjaci iz Centra za sigurniji Internet (program Centra za nestalu i zlostavljanu djecu koji je usmjeren na sigurnost i zaštitu djece i mladih na internetu) su se također susreli s mladima koji glume slične scene i igraju igre prema ovoj seriji, pa poručuju zabrinuto roditeljima da razgovaraju s djecom o tome što gledaju i što im znače igre koje igraju!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here