Grad Dubrovnik i Hrvatska po prvi su put domaćini prestižne godišnje konferencije Američkog udruženja savjetnika za putovanja (ASTA). Amerikanci su trenutno drugi najbrojniji gosti u Dubrovniku, a dobra je vijest kako su neki putnički agenti s konferencije već popunili jedan hotel sa zainteresiranim Amerikancima. Trenutno je oko 150 agenata u gradu, a gradonačelnik Mato Franković je izjavio kako je prvih desetak letova iz SAD-a prema Dubrovniku rasprodano.

-Po prvi put u RH se održava ASTINA konferencija, koja okuplja turističke stručnjake koji dolaze iz SAD-a. Za nekoliko tjedana započinju i direktni letovi iz SAD-a prema Dubrovniku i ovo nam je velika promocija na američkom tržištu. Moram istaknuti kako je upravo ASTA kao međunarodna američka organizacija bila jedna od onih organizacija koja je nakon završetka Domovinskog rata donirala novce za obnovu Grada Dubrovnika. Koliko ovo znači za Dubrovnik i Hrvatsku vidjet će se u skoroj budućnosti – kazao je gradonačelnik Mato Franković koji je dodao kako je prvih desetak letova iz SAD-a prema Dubrovniku već prodano.

Krenuli su kaže i prema jakoj marketinškoj kampanji u Njemačkoj, a očekuju i poboljšanje odnosa s Velikom Britanijom i činjenice kako se Dubrovnik nalazi u tzv. narančastoj zoni. Franković je kazao kako britanska vlada nije dopustila svojim građanima onakva putovanja kakva su u EU, očekuje od Europske unije da se dogovori oko pravila s Velikom Britanijom.

-Amerikanci su trenutno drugi najbrojniji trenutno gosti, imaju kako doći i dolaze. Prije svega to je preko Poljske i LOT-a, ali i Madrid, postoje brojni međunarodni letovi koji lete u Dubrovnik – izjavio je Franković.

Državna tajnica  u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman kazala je kako će američki agenti koji su trenutno u Dubrovniku proputovati i ostale dijelove Hrvatske.

-Moram reći kako se Hrvatska ove godine vrlo dobro pripremila i uložila mnoge napore u kojima su sudjelovala sva ministarstva. Ne samo da želimo zadržati prošlogodišnju titulu najuspješnije destinacije na Mediteranu nego da ove rezultate još poboljšamo – kazala je državna tajnica Sandra Herman.

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić kazao je kako je Hrvatska trenutno najsigurnija zemlja na Mediteranu.

-To potvrđuje i ovo događanje i dosadašnje brojke koje su u trendu rasta kao što smo i najavljivali. HTZ je pojačala promotivne aktivnosti i na američkom tržištu, ali i na 12 europskih emitivnih tržišta. Najveći dio turističkih radnika je cijepljena i u tom smislu smo promovirali Hrvatsku kao sigurnu zemlju. Osim sudionika ASTA-e ovdje u Dubrovniku, proteklih sedam dana imali smo još jednu studijsku grupu američkih agenata iz Texasa koji su bili i u Dubrovniku. Sve te aktivnosti i promocije su itekako potrebne kako bi držali vidljivost na globalnom tržištu – rekao je Staničić, dodao je kako je Hrvatska do sada ostvarila pet i pol milijuna noćenja što podrazumijeva 60 posto turističkog prometa u odnosu na prošlu godinu.

Direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika, Ana Hrnić kazala je kako je termin konferencije ASTA pomjeren, ali kako se nada da je ovo puno bolji period za privlačenje američkih turista. Dodala je kako se krenulo i s promocijama na tržišta Rusije i Ukrajine.

-Aktivna je i jedna kampanja u Srbiji tako da smo fokusirani i na tržišta regije, te na Izrael – izjavila je Hrnić.

Na otvaranju je sudjelovao i predsjednik ASTA-e Zane Kerby.

-Drago nam je biti ovdje, stiglo je 150 putničkih agenata. Sigurno je da ćemo prenijeti Amerikancima ono što ova destinacija može ponuditi. Valja znati kako Amerikanci vole jesti, piti, izlaziti i uzimati izlete, a istraživanja pokazuju da im u koroni najviše nedostaju putovanja. Jako je bitna stvar da je Hrvatska otvorena prema Amerikancima. Oni najčešće rezerviraju on line sve, ali opet na kraju dolaze kod putničkih agenata po savjet- rekao je Zane Kerby koji je dodao kako je, dok je razgovarao s gradonačelnikom jedan putnički agent mu doviknuo kako je upravo popunio jedan hotel s gostima.

Konferencija „ASTA Destination Expo 2021.“ održava se u razdoblju od 10. do 13. lipnja, a okupit će više od 100 agenata članova i članica ovog američkog udruženja.    

ASTA predstavlja najveću organizaciju putničkih agenata na svijetu, a glavni ciljevi njihove godišnje konferencije, koja se svake godine održava u drugoj zemlji, uključuju promociju turističkih destinacija, edukaciju američkih agenata u prodaji te intenziviranje turističkog prometa gostiju s područja SAD-a kroz razvoj i prodaju složenih turističkih proizvoda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here