Ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak održali su danas konferenciju o novoj strategiji cijepljenja u Hrvatskoj. Javnosti se obraća nakon sastanka s predstavnicima Zavoda za javno zdravstvo i Zavoda za zdravstveno osiguranje, navodi Index.hr.

Otkad smo počeli koristiti novu metodologiju, vidimo da je oko trećine bolesnika oni kod kojih uz covid dominira i neko drugo patološko stanje, puno je ispravnije komunicirati mortalitet nego ranije”, rekao je.

“Danas smo imali nekoliko važnih sastanaka u ministarstvu. Prvo smo pričali o listama čekanja onkoloških bolesnika, o onom što će biti posebno izraženo kad pandemija prestane. Slijedi nam epidemija onkoloških bolesnika”, rekao je.

“Što se tiče cijepljenja, imali smo široku raspravu u kojoj je HZJZ iznio neka svoja razmišljanja koja smo svi ostali objeručke prihvatili”, rekao je Beroš.

“Obzirom da smo dosegli plato cijepljenja kojeg sad teško pomičemo prema većem obuhvatu.. što se tiče prvih doza, u studenom je bio jedan val pojačanog interesa, onda se pojačao i interes za booster, ali sad su to male brojke. Već neko vrijeme razgovaramo kako to poboljšati”, rekao je. 

“Donijeli smo prijedloge kako to poboljšati. Ono što je jako važno za reći je da smo, paralelno s provođenjem cijepljenja, donosili nove planove”, rekao je.

“U novom planu nema ništa revolucionarno, ali se fokusiramo na slabe točke naše provedbe. Budući da naše stanovništvo, kad ih pitamo zbog čega se ne žele cijepiti, oni koji nisu tvrdi antivakseri, odgovaraju da imaju strahove prema nedovoljno ispitanom cjepivu i pod broj 2 je strah od nuspojava. Zato smo i ranije otvorili savjetovališta, svatko se mogao razgovarati s liječnikom o tome”, rekao je.

“Sad ćemo pojačati te aktivnosti, ljude ćemo pozivati na savjetovanja”, rekao je Capak. “Svima će se dati detaljni odgovori”, dodao je.

“Napravili smo puno na dostupnosti cjepiva. Ali sad smo odlučili da ćemo pojačati mobilne timove, da se svakome tko iz bilo kojeg razloga ne može doći na cijepljenje, da mu se dođe doma i da ga se cijepi”, rekao je. 

“Stimulirat ćemo i drive-in cijepljenje, pojačat ćemo i taj dio i stimulirati, da ljudi ne moraju izlaziti iz automobila”, rekao je Capak.

“Za one kronične bolesnike koji dolaze u bolnice, zamolit ćemo bolnice da ih pitaju jesu li cijepljeni i da ih se cijepi u bolnicama tamo gdje postoje kapaciteti”, dodao je šef HZJZ-a.

“Imamo i iskustvo da tamo gdje su naselja raspršena, u ruralnim područjima, da je cijepni obuhvat manji. Razgovarat ćemo s kolegama na terenu da se omogući ili autobus ili kombi, ti mobilni timovi da dođu do pošte ili škole, da svi oni koji ne mogu do županijskih središta da se cijepe u svojim mjestima”, rekao je Capak.

Više pročitajte ovdje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here