Ministar zdravstva Vili Beroš uoči sastanka užeg kabineta Vlade obratio se javnosti. Uz njega je bila i Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, piše N1.

Nekoliko je elemenata koji se odnose i na aktualnu epidemiološku situaciju, na omikron i na neke nove detalje, poput pojave novih varijanti i kombinacije korone s drugim bolestima, rekao je Beroš na početku svoje izjave.

Najgore je stanje i najviše zaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Gradu Zagrebu te u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, istaknuo je ministar zdravstva.

“Omikron je dijelom uzrok povećanom broju novozaraženih”, rekao je Beroš, dodavši da je neupitno širenje ove varijante u hrvatskom društvu.

Imamo 113 suspektnih na omikron. Od tisuću uzoraka koji su 21. prosinca upućeni u ECD, imamo 3 potvrđena uzorka na omikron. Oko 30 do 40 posto pozitivnih bi mogao biti omikron, rekao je Beroš.

Kao što sam najavio, potvrdit ću nam i prvi slučaj zaraze virusom obične gripe i koronavirusom. Nije riječ o svinjskoj gripi, kako sam vidio na nekim portalima, nego o sezonskoj gripi, a kod pacijentice je potvrđena pojava i gripe i korone istovremeno, rekao je ministar o fluroni.

Komentirao je i novu varijantu koronavirusa, koja je zabilježena u Francuskoj. “To je nova mutacija koja ima 46 mutacija, i zabilježena je u vezi s ulaskom određene osobe iz Kameruna, gdje dominira varijanta kao i u Kongu. Zasad Svjetska zdravstvena organizacija ne pridaje tome veću pažnju, ali to je dokaz da moramo biti pažljivi. Moramo postići kolektivni imunitet, procijepiti se. To je puno bolje nego zaraziti se”, rekao je Beroš, dodavši da preliminarni rezultati o testiranju u bolnicama pokazuju da je zaraza veća među onima koji nisu cijepljeni, iako ih ima i među onima koji su cijepljeni.

Činjenica je da je omikron doista visoko zarazan. Računa se da neće mimoići nikoga od nas, samo je pitanje koliki će taj vremenski period biti. Isto tako, moramo reći, objektivno, da će se zaraziti i dio cijepljenih. Međutim, očekivati je da će oni imati slabije simptome i biti zaštićeniji. To je sve razlog da pohrlimo na punktove za cijepljenje i zaštitimo se od ove zaraze, rekao je Beroš.

Upitan razmišlja li se o uvođenju novih, strožih mjera Beroš je rekao da se sve svodi na isto, a to je izbjegavanje nepotrebnih kontakata, bilo da je to ograničavanje okupljanja, upotreba covid-potvrda, otkazivanje nekih događaja. “Naravno da epidemiološka struka kao i uvijek dosad zagovara takvu metodu, međutim, pokušavamo naći balans između održavanja normalnih tijekova života i epidemiološke situacije. Od iznimne je važnosti i zahvaljujem županijskim stožerima koji adekvatno ocjenjuju situaciju i od njih dobivamo preporuke”, rekao je Beroš, pa govorio i o održavanju nastave.

Upitan kad očekuje da će se pojaviti peti val, Beroš je rekao da omikron još ne dominira, ali da nas neće zaobići i da to možemo očekivati. “Kad je riječ o porastu brojeva, oni iz tjedna u tjednu rastu i ja bih rekao da je peti val već tu, spojio se s četvrtim”, rekao je Beroš, dodavši da je docjepljivanje jedan od načina kako se situacija može riješiti.

Više pročitajte ovdje.

FOTO: Ilustracija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here