Odvodna cijev u koju se u petak u večernjim satima izlila znatna količina betona s gradilišta u Pelješkoj ulici je uglavnom otčepljena. Time je izbjegnut veliki problem, koji je mogao nastati da je sadržaj ušao u glavni odvodni kanal i to pet do podne, kazali su nam sudionici brze intervencije. Na teren su izašli iste večeri djelatnici Vodovoda, vatrogasci, komunalni redar, ali i policija. Izvođaču radova stići će kazna od 12, a nadzorniku gradilišta 2 tisuće kuna. I Vodovod će im ispostaviti račun svoje intervencije.

Izlio se beton u kanalizaciju na Kapelici, intervencija u tijeku

Prvi su na teren došli vatrogasci koje je u panici pozvao jedan od djelatnika s gradilišta. Kako je bila riječ o brzo stvrdnjujućem betonu, nisu mogli puno napraviti te su se povukli i pozvali djelatnike Vodovoda. A mi smo pozvali komunalnog redara.

Nadzornik gradilišta odbio pokazati osobnu komunalnom redaru

-Komunalni redari Grada Dubrovnika zaprimili su 10. lipnja u 21 i 29 dojavu da su radnici građevinske firme „Roding d.o.o.“, koja radi na izvođenju građevinskih radova u ulici Pelješka bb u Dubrovniku, izlili beton u slivnik odvodnih voda u navedenoj ulici. Odmah po zaprimanju navedene dojave komunalni redar je izašao na mjesto događaja i potvrdio istinitost dojave te proveo nadzor. Prilikom nadzora, a sukladno članku 213. Odluke o komunalnom redu na području Grada Dubrovnika, komunalni redar je zatražio osobnu iskaznicu od osobe koja se predstavila kao nadzornik gradilišta. Osoba je odbila dati na uvid osobnu iskaznicu. Komunalni redar je pozvao policijske službenike, javljaju iz gradske uprave.

Intervenirala i policija

-Policija je izašla na teren na poziv komunalnog redara u 22.35 sati 17. lipnja, jer mu odgovorna osoba na gradilištu nije htjela pokazati isprave. Policija nije imala problema i toj je osobi iz Glavina Donjih rođenoj 1986., zaposlenoj u tvrtki iz Metkovića, utvrđen identitet. Prekršaj koji je ustanovljen, je po pravilniku o komunalnom redarstvu i policija tu nije imala nikakvih daljnjih aktivnosti – potvrđuju nam u PU dubrovačko neretvanskoj.

Kazna od 12 0000 kuna

-Nakon što je policija utvrdila identitet osobe, komunalno redarstvo Grada Dubrovnika protiv te osobe će podnijeti Obavezni prekršajni nalog zbog počinjenog prekršaja iz članka 213. Odluke o komunalnom redu (novčana kazna u iznosu od 2.000,00 kuna).

Prilikom nadzora redar je utvrdio kako su radnici gore navedene građevinske firme oštetili objekt komunalne infrastrukture (kanalizaciju) u navedenoj ulici u koji se potom izlio beton. Odsjek za komunalno redarstvo će protiv građevinske firme i investitora te odgovorne osobe građevinske tvrtke podnijeti Obavezni prekršajni nalog zbog nepoduzimanja mjera zaštite površine javne namjene u iznosu od 12.000,00 kuna. Također, istima je tijekom nadzora od strane komunalnog redara naloženo vraćanje komunalne infrastrukture u prvobitno stanje te će u slučaju nepoštivanja naloga građevinskoj tvrtki biti izricane daljnje novčane kazne, odgovaraju na naš upit iz gradske uprave. 

Vodovod će također ispostaviti račun

Iz Vodovoda Dubrovnik na naš upit odgovorili su kako je začepljenje kanala javne odvodnje u Pelješkoj ulici otklonjeno u većem djelu te je kanal sada prohodan i u funkciji.

-Manje količine materijala, koje su još prisutne u istom, otklonit će djelatnici Vodovoda u najskorije vrijeme, a potom će se napraviti obračun troška intervencije te će račun biti ispostavljen izvođaču radova čijom je krivnjom došlo do istjecanja materijala i začepljenja odvodnog kanala.

Iz komunalnog redarstva doznajemo i kako ovo nije bio prvi put da izlaze na teren zbog radova koji se obavljaju na gradilištu u Pelješkoj ulici. Na izuzetno neurednu i nepočišćenu ulicu već su se komunalnom redarstvu žalili neki susjedi, zbog čega se tamo već “uredovalo”. Izlijevanje betona u kanal bio je samo eskalacija poprilično nonšalantnog ponašanja izvođača radova na izgradnji privatne nekretnine na iznimno atraktivnoj gradskoj lokaciji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here