Prije desetak godina Grad Dubrovnik je uredio raskrižje na Ilijinoj glavici kada je, između ostalog, Ulicu Pera Bakića – kolnik, sa sjeverne strane zaštitio zidom, a zid je obložen ukrasnim kamenom. No, jedan je naš sugrađanin u travnju ove godine odlučio napraviti bespravnu garažu i počeo samoinicijativno rušiti betonski zid, kako bi omogućio ulaz sa ceste u svoju novu garažu. U petak je, nakon brojnih intervencija komunalnog redarstva intervenirala i policija. A već danas građevinska tvrtka koju je angažirao Grad popravlja štetu, koju će platiti građanin.

Iz Grada Dubrovnika poslali su kronologiju ovog nevjerojatnog slučaja.

Dana 28.4.2021. službenici Odsjeka za komunalno redarstvo su postupali temeljem dojave građana da na križanju Ulica Pera Bakića i Gornji Kono netko uništava gradski zid. Dolaskom na mjesto događaja utvrđeno je da s navedenog zida nedostaje oko 12 m2 ukrasnog kamena. Daljnjim provjerama je utvrđeno da je kamen počeo uklanjati Pero Jagić, iz Dubrovnika, a  da je betonski zid, kao i ukrasni kamen na njemu, vlasnost Grada Dubrovnika.

Odmah je pokrenut upravni postupak kojim se Peru Jagiću rješenjem naložilo da obustavi daljnje uklanjanje kamena te da isti vrati u prvobitno stanje, a rješenje je gospodinu Jagiću uredno dostavljeno dana 13.05.2021. Međutim, izvršenik Jagić ne da nije obustavio uklanjanje gradskog kamena i vratio istog u prvobitno stanje, već je u potpunosti uklonio oko 20 m2 kamena te na zaprepaštenje svih slomio gradski zid, iza kojeg se nalazi prostor dimenzija cca 20 m2 (iz toga je postalo razvidno da je motiv gospodina Jagića komercijalizacija prostora, neovlašteno izgrađene garaže “skrivene” iza zida).

Službenici Odsjeka za komunalno redarstvo su, vidjevši da isti ne postupa po rješenju nego, dapače, i dalje nastavlja s devastacijom gradske imovine, nastavili s upravnim postupkom i dana 15.06.2021. Jagiću poslali Rješenje o izvršenju u kojem je navedeno da će, s obzirom da se oglušuje na naloženo, Grad Dubrovnik vratit zid u prvobitno stanje o njegovom trošku, a što je bilo zakazano za dan 23.07.2021. godine.

Pero Jagić je navedeno rješenje o izvršenju uredno primio 02.07.2021. te na isti u zakonskom roku uložio prigovor obrazlažući da će sam vratiti zid u prvobitno stanje, ali kad završi sezona, jer da mu garaža treba za goste kojima iznajmljuje apartman u neposrednoj blizini.

Važno je napomenuti da se Pero Jagić nije žalio na prvo Rješenje Grada Dubrovnika dok se na Rješenje o izvršenju može žaliti samo na mjesto i vrijeme izvršenja. Dakle, ne ulaganjem žalbe na prvo rješenje isti de facto prihvaća naloženo.

Nadalje, dana 23.07.2021. službenici Odsjeka za komunalno redarstvo su sa ovlaštenom građevinskom tvrtkom došli na mjesto izvršenja rješenja s ciljem vraćanja zida u prvobitno stanje, ali nisu mogli pristupiti izvršenju jer se u garaži nalazilo vozilo stranih registarskih oznaka. Od Pera Jagića je traženo da se vozilo ukloni, ali je isti to odbio.

Također, dana 02.08.2021. službenici Odsjeka za komunalno redarstvo su ponovno na identičan način došli izvršiti rješenje Grada Dubrovnika, ali je opet u unutrašnjosti bilo vozilo kojeg je Pero Jagić ponovno odbio ukloniti te kojom prilikom je izjavio da neće dopustiti zatvaranje zida.

Treći put su službenici Odsjeka za komunalno redarstvo došli dana 13.8.2021 te skupa s policijom pristupili rješenju Grada Dubrovnika te krenuli s vraćanjem i zaštitom imovine Grada. I u petak je također bilo vozilo u garaži, koje je uklonjeno dok je Pera Jagića privela policija jer je ometao izvršenje.

Jako je važno napomenuti da Pero Jagić nema nikakve dozvole za garažu na tom mjestu, odnosno kao i za svaku takvu građevinu mora imati valjanu dokumentaciju i odobrenja od strane UO za promet i UO za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje. Osim što nema ništa od toga, gospodin Jagić je uz to uništio gradsku imovinu, srušio gradski zid s ciljem komercijalizacije, uklonio ukrasni kamen kojeg su platili građani Dubrovnika, zavlačio službenike Grada u obavljanju njihovog posla te u konačnici sprječava izvršenje do te mjere da ga je privela policija.

U petak su angažirani i policija i prometni redari i vučna službu i građevinska firma te se uspjelo postupiti po rješenju, a troškovi za izvršenje će se dostaviti Peru Jagiću.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here