Samostalnom BioArt izložbom “WOMBS” gostujuće međunarodne umjetnice Margherite Pevere otvoren je Dubrovnik Postmodern izložbeni program. 

Svečano otvorenje s umjetnicom održano je večeras u Centru za mlade. Izložba ostaje otvorena do 25. kolovoza.

Po prvi put u Dubrovniku postavljena je kompletna umjetnička serija “WOMBS” (u prijevodu: Utrobe). Projekt stavlja važnost na hormonske kontracepcije i terapije. Spolni steroidi u hormonskim kontraceptivima moduliraju ljudske spolne organe kako bi spriječili trudnoću. Ipak, iste molekule mogu pokrenuti endokrini sustav drugih organizama.

Izložba “WOMBS” postavlja pitanje kako bi kontracepcijsko sredstvo na bazi progestina koje umjetnica uzima moglo povezati njeno tijelo s drugim neljudskim tijelom. “WOMBS” potiče kritičko preispitivanje diskursa o seksualnosti i kontracepciji kao isključivo ljudskom iskustvu.

Izložbu čini više izložaka:

– Instalacija W.01 sadrži viseće znanstveno stakleno posuđe nalik organima u kojem se nalaze kolonije bakterija koje proizvode biofilm. Njegov medij ispunjen je metabolitima hormona ekstrahiranim iz mokraće.

– Instalacija W.02 predstavlja umjetni vantjelesni organ koji sadrži dvije stanične kulture u hibridnom ekosustavu. Umjetničine vlastite epitelne stanice rodnice i jajne stanice puža dijele medij za rast, kemijski komuniciraju kroz njega i pokazuju ples dva organizma na staničnoj razini.

– U seriji fotografija W. 03, puž po imenu Branko hermafroditski je saveznik u istraživanju mogućih hormonskih veza. U izvedbi umjetnice Branko klizi po njenim leđima u tihoj interakciji sluzi, teksture kože, kostiju i šupljina.

Margherita Pevere (IT/DE)
Fascinirana visceralnošću biološke materije, Margherita Pevere je umjetnica i istraživačica čiji se jedinstveni i prepoznatljivi potpis ističe na suvremenoj umjetničkoj i znanstvenoj sceni. Bakterije, životinje i biljke njeni su saveznici u istraživanju teme ekološke kompleksnosti, kojoj pristupa kroz sofisticiranu tjelesnu estetiku. Nastale i u studiju i biološkim laboratorijima, njezine instalacije i performansi su himere u kojima se isprepliću poetika i kontroverza, kritika i žudnja.Trenutno završava doktorski studij na Aalto sveučilištu u Finskoj na temu BioArt i queer teorije. Zajedno s Marcom Donnarummom te Andreom Familari, Pevere je suosnivačica umjetničkog udruženja Front Vacuo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here