Šefik Džaferović je u razgovoru s američkim diplomatima rekao da bi Bosni i Hercegovini trebalo dati pristup otvorenom moru, aludirajući da im je hrvatski Pelješki most zatvorio izlaz. Bošnjački akademik Suad Kurtćehajić tvrdi da je BiH mogla imati izlaz na otvoreno more u Sutorini u Crnoj Gori, ali ga se odrekla kako ne bi dopao Republici Srpskoj, ali kaže da bi se to moglo promijeniti, piše Sputnik

– Izgradnja Pelješkog mosta u Hrvatskoj, koji će biti pušten u upotrebu 2022., onemogućava da kruzeri ili veći brodovi pristaju na teritoriji BiH i to je, kako navodi sarajevski akademik profesor doktor Suad Kurtćehajić i predsjednik Bosanske akademije nauka i umjetnosti „Kulin ban“, problem.

– U izgradnju tog mosta je do sada uloženo tristo i nešto milijuna eura, plus je Hrvatima pomogla i EU da se taj most izgradi i nema tu nikakve riječi o rušenju ako smo dozvolili njegovu gradnju. Sad, ne znam da li to može da se nekako ’izreže‘ pa da se napravi pokretni, podižući most, kojim bi se omogućilo da uplove veći brodovi i kruzeri – kaže profesor Kurtćehajić.

Međutim, ono na što  upozorava je greška koju je BiH napravila kada se odrekla u korist Crne Gore vlasništva nad Sutorinom, graničnim mjestom, gdje bi imala otvoren izlaz na more.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here