Tina Violić, akademska slikarica, kazališna i filmska redateljica te mama preslatkih trojki Ire, Toma i Eme, živi i radi u Gradu u kući u kojoj njena obitelj živi više od 100 godina, a Božić je njihovo najomiljenije doba godine.

“U nas tradicionalno pripreme počinju od Sv. Kate i to s izradom ukrasa i pjevanjem božićnih pjesama. Jaslice i bor postavljamo na Badnji dan, a razmećemo ih na Isusovo krštenje. Svake godine radimo nove jaslice, a figurice je izradio moj tata još 70ih godina, sad već prošlog stoljeća”, govori Tina.

“Najviše volimo kititi bor, koji sami beremo, u našoj baštini u Montanji (Rijeka dubrovačka), a otkad imamo dječicu svake godine je sve više borova, pa bude i smreka, jela…skoro na svakom pjanu kuće.

Ukrasi za bor su od najstarijih staklenih, ručno puhanih baluna iz Amerike, stogodišnjih pranoninih s Lopuda, a najviše smo ih sami izradili od baršuna i svilenih vrpci u staroj venecijanskoj tehnici.

Sa svakog putovanja naša mama bi donijela nešto za bor, tako da se tu nađe i holandskih keramičkih vjetrenjača, ukrasa amazonskih domorodaca, pa sve do etničkih ukrasa kineske manjine Jiao.

Izrađujemo i jestive ukrase od glaziranih medenjaka koje po Božiću pojedemo!

U pripremama i kuhanju sudjeluje cijela obitelj, pa nastane mnoštvo medenih jaslica, baluna sa stakalcima, kućica, skoro cijeli, mali, jestivi Betlehem. 

Naše goste i prijatelje volimo počastiti tradicionalnim delicijama: mantalom, kontonjatom, arancinima, bruštulanim mjendulima, rozatom, tortom od makarula, rozolinom i s još puno toga”, ispričala nam je i fotografijama potvrdila Tina.

Kako je Tinin nono bio apotekar u Male braće s koljena na koljeno prenosili su se, između ostalog, i recepti za izradu kozmetike.

“Za poklone izrađujemo prirodnu kozmetiku s mirisima Božića: sapun Medenjak, sapun Mira, zlato i tamjan, kremu i lip balm od naranče, čak i balzam poslije brijanja za gospare s mirisom bora i limuna”.

Kuću kitimo grančicama bora i lovorike,  jabukama i ljutim narančama s klinčićima i štapićima kanjele. U svakom kutku su svijeće, slike Gospe i malog Isusa i mnoštvo anđela da ugođaj bude potpun.

Svake godine za dječicu Grada organiziramo besplatne radionice izrade jaslica i kolende, tako i ove godine, u izlogu knjižnice u Ulici od Puča, možete vidjeti jaslice od eko materijala.

Kako pri svakom odlasku u prirodu prikupljamo materijale za jaslice (šiške, kora drveta, naplavine, žali…) može se reći da naše pripreme za Božić traju tijekom cijele godine”, ispričala nam je Tina Violić.

Blagoslovljen Božić svima!

www.ateliertina.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here