Dubrovački SDP održao je jutros konferenciju za novinare na kojoj je glavna tema bila kupnja bivše tvornice TUP od strane društva UTD Ragusa koje je 80 posto u vlasništvu Grada Dubrovnika.

Na početku konferencije za novinare predsjednik GO SDP-a Ivica Didić istaknuo je kako SDP podržava kupnju TUP-a. No, onda je novinarima gradski vijećnik Ivan Tropan, korak po korak, razlažući razne točke zakona i pravilnika te Statuta Gradskog vijeća objasnio kako Grad Dubrovnik, po njihovom mišljenju ne može kupiti TUP.

Znajući da su rokovi za kupnju ovog vrijednog prostora kratki. UTD Ragusa, naime treba do 31. ožujka kupiti, isplatiti tvornicu, pitali smo SDP-ovce imaju li oni neki prijedlog kako bi se TUP, čiju kupnju podržavaju, mogao kupiti. Ivan Tropan je odgovorio kako u ovom trenutku Grad to ne može realizirat.

Tropan je naveo je kako se Grad Dubrovnik više ne može zaduživati jer je trenutna zaduženost Grada veća od ukupno ostvarenih prihoda u godini u kojoj se zadužuje i prethodnoj godini. Također je naglasio i kako UTD Ragusa nije smjela izdati bjanko mjenice TUP-u, kako bi se naplatom tih triju mjenica u iznosu od milijun kuna, nadoknadili eventualni troškovi TUP-a, ukoliko se prodaja ne realizira po planu.

Gradska vijećnica SDP-a Anita Bonačić Obradović izjavila je kako je kupnja TUP-a od javnog interesa, ali kako oni (SDP) ovdje upozoravaju na transparentnost i proceduru, koja je po njihovom mišljenju prekršena jer odluka o izdavanju bjanko mjenica UTD Raguse, nije donesena na Gradskom vijeću. Ona je istaknula kako oni (SDP), kao oporba moraju upozoravati na nepravilnosti te kako moraju spriječiti štetu za proračun, koju će plaćati svi građani.

Vijećnika Ivana Tropana pitali smo je li on ovdje možda zastupa svoje privatne interese? Pitali smo ga je li njegova tvrtka Tropan d.o.o. uistinu dužna TUP-u 150 000 kuna za najam i je li im istekao ugovor. On nam je odgovorio kako on nije odgovorna osoba u firmi te da ne zna ni jedan ni drugi podatak. Riječ je naime o rent a car tvrtki čiji su osnivači gradski vijećnik i njegovi roditelji, a odgovorna osoba je njegov otac.

Po kuloarima se govori kako se Tropan, među ostalim sastao i sa predstavnicom investitora  Jaroslava Trešnaka, jednog od najbogatijih Čeha, koji je dao drugu ponudu za kupnju vrijednog prostora TUPa. Pitali smo ga je li se sastao sa predstavnicom investitora? Odgovorio nam je da kategorički to odbija.

Ako je SDP stvarno za kupnju TUP-a od strane Grada i pretvaranje ovog velikog prostora u javno vlasništvo, zašto nas onda danas, mjesec dana prije roka isplate pune cijene, uvjeravaju da Grad Dubrovnik TUP ne može kupiti?

Neuvjerljive su tvrdnje kako gradski vijećnik, zaposlen u vlastitoj firmi ne zna koliko ta firma duguje i je li joj istekao najam u TUP-u, ali i njegovih kolega da danas prvi put za to čuju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here