Gost N1 televizije bio je danas i šef Kluba HDZ-a Branko Bačić.

Na pitanje novinarke Ive Puljić Šego o tome treba li, zbog eskalacije rata u Ukrajini i, posljedično, sigurnosnoj situaciji u Europi, razmišljati o povratku vojnog roka, Bačić je rekao:

“Mislim da se sigurnosna situacija u Europi i u svijetu mijenja. Ono što smo držali nezamislim, rat u Europi, danas se događa. To nas upućuje na drugačija promišljanja o strateškoj sigurnosti države.

Mi smo članica NATO-a i taj nas kišobran na određeni način čuva. Uz to, država bi trebala voditi računa o svojoj nacionalnoj strateškoj sigurnosti.

Bilo je i ranije riječi o uvođenju obveznog vojnog roka, kratkoročnog, sedam-osam tjedana, dva-tri mjeseca, da se završi ta osnovna obuka, a kasnije oni koji imaju interesa i koji su kvalitetni, imaju viziju, plan u životu, mogu nastaviti svoj put u profesionalnoj vojci. Tome u prilog ide i činjenica da do prije par godina uopće nismo ni razmišljali o uspostavi HRZ-a, sad vidimo koliko nam znači nabavka Rafalea. I nabavka Bradleya.

Vrlo važno je i razmještanje HV-a od Ploča, Sinja, Pule, Varaždina..”, kaže.

Hoće li Vlada razmišljati o povratku vojnog roka?

“Mislim da je to jedna od ozbiljnih opcija, o daljnjem statusu u smislu izgradnje vlastite vojske. Raspravljat ćemo o tome, već smo razgovarali unutar HDZ-a s  potpredsjednikom Medvedom. To je opcija o kojoj treba razgovarati”, kazao je Bačić za N1.

FOTO: Ilustracija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here