Brojne Dubrovkinje muči isti problem, na kojega upozoravaju već mjesecima, ali bez neke velike nade da će se nešto i promijeniti. Svoj glas digle su i brojne članice u grupi DUMAM-e, s pitanjem koje je na mjestu – jesu li četiri mjeseca ukoliko papa nalaz pokaže lošu situaciju izgubljeni mjeseci za poduzimanje daljnjih koraka? Potpuno opravdano i razumljivo. U Dubrovniku se, naime, na nalaze papa testova uzetih u ginekološkim ambulantama pri Domu zdravlja Dubrovnik i Općoj bolnici Dubrovnik čeka i po četiri mjeseca. I dok u sustavu javnog zdravstva čekaju mjesecima, u privatnoj Poliklinici Marin Med, rezultati stižu za dva tjedna. Kako bi saznali što leži u podlozi problema s kojim se suočavaju brojne Dubrovkinje za pojašnjenja smo se obratili Domu zdravlja Dubrovnik, OB Dubrovnik te Poliklinici Marin Med.

Kako su nam pojasnili iz Doma zdravlja Dubrovnik, papa testovi uzeti u njihovim ordinacija šalju se na analizu u dubrovačku opću bolnicu, koja je i nadležna za njihovu analizu.

“Na kontrolne nalaze papa testa čeka se prosječno četiri mjesec”, odgovor je na koji smo danima čekali odgovor iz bolnice, a tu zabrinjavajuću informaciju “ublažavaju” podatkom da se nalazi koje ginekolog označi kao hitne, odmah obrađuju i idu u proceduru.

Iz bolnice su pojasnili da se na nalaze čeka mjesecima zbog općeg nedostatka citoskenera, tehničara koji se bave cito skeniranjem, te ponovno “ublažavaju” s dodatkom kako je nedostatak tog kadra problem koji muči cijelu zemlju.

“Jedan od problema posljednjih je godina i izostanak edukacija, odnosno tečajeva za tehničare koji bi se bavili cito skeniranjem”, odgovorili su na naš upit iz OB Dubrovnik te istaknuli kako su zbog navedenog iz mirovine ponovno angažirali umirovljenu tehničarku zaduženu za cito skeniranje kako bi se čekanje kontrolnih nalaza svelo na najmanju moguću mjeru.

Provjerili smo i kakva je praksa, odnosno koliko se na nalaze papa testa čeka u privatnoj Poliklinci Marin Med.

“Rezultati papa testova pacijentica koji dolaze kod naših ginekologa dr. Pera Ivanišina i dr. Nine Lale Jurić čekaju se u prosjeku dva tjedna”, istaknuo je ravnatelj Poliklinike Marin Med dr. Rikard Lenz. 

Svi uzorci iz ove privatne zdravstvene ustanove , naglašava dr. Lenz, šalju se u Split, također u privatnu zdravstvenu ustanovu, na analizu.

“Takva je praksa od kada je Poliklinika Marin Med započela s radom od, prije devet godina. Rijetko ima značajnih odstupanja u vremenu dobivanju rezultata papa testa za pacijentice” zaključio je dr. Lenz.

I što dodati?

Na žalost, ovo je samo još jedan od primjera kako se “rasipa” javno zdravstvo i kako se pacijenti naprosto “guraju” u privatni zdravstveni sustav. Ali, uvijek je ali… što sa svim onim korisnicima zdravstvenih usluga koji su cijelog svog radnog vijeka izdvajali i izdvajaju za zdravstvo, a na egzistencijalnom su rubu i ne mogu si priuštiti pregled za kojega moraju izdvojiti po nekoliko stotina kuna?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here