Zbog omikrona su svi na oprezu, no iako se mjere u Hrvatskoj neće postrožavati šire se kapaciteti testiranja, a planira se i skraćivanje izolacije, objavljeno je nakon što su u Banskim dvorima gotovo cijeloga dana održavani sastanci zbog najnovijeg soja koronavirusa o kojemu je premijer Andrej Plenković razgovarao sa znanstvenicima i liječnicima, donosi Nova TV.

Reporterka Martina Bolšec Oblak razgovarala je s ravnateljem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslavom Capakom o skraćivanju izolacije za asimptomatske pozitivne osobe.

“Mi smo u ponedjeljak objavili da osobe koje su primile treću/booster dozu ne moraju u samoizolaciju ako su bili u kontaktu s potvrđenim omikron pacijentom. Intenzivno razmišljamo da, prema današnjoj objavi američkog CDC-ja, skratimo i karantenu za one koji su potvrđeno PCR pozitivni na omikron i cijepljenima s dvije doze. Mi ćemo to uvesti vrlo skoro. Sada već postoje znanstveni dokazi da se omikron prenosi 48 sati prije pojave simptoma i svega dva do tri dana nakon pojave simptoma”, objasnio je Capak. 

Sredinom prosinca poslano je nešto malo manje od 700 uzoraka za sekvenciranje, od 564 uzorka koja su stigla – nema niti jednog uzorka omikrona. “Mi smo ovim mjerama, koje smo prvi uveli u Europi, uspjeli usporiti dolazak omikrona. Vidite da svuda oko nas omikron dominira, a mi imamo vrlo malo slučajeva”, dodao je. Kada omikron postane dominantan, tada će ublažiti mjere koje su usmjerene upravo na taj soj – karantena od 14 dana i obaveza testiranja.

Više pročitajte ovdje.

FOTO: Ilustracija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here