Ima 26 godina. Zove se Alina Protsyk. Od 1. ožujka je trebala početi raditi u Dubrovniku. A onda se javila i rekla da ne može – jer je uzela pušku i krenula u obranu svog grada u Ukrajini. Doći će, napisala je, kad pobjede.

Alina se javila na oglas za posao koji je vidjela u objavi naše sugrađanke Vere Skaramuce koja ima Božićni shop u Gradu. Počele su se dopisivati i kada joj je Vera javila da bi mogla početi raditi početkom ožujka, kod jednog njenog prijatelja kojemu ju je preporučila, Alina se zahvalila i rekla da joj je rat promijenio planove i život. Ostala je u svom gradu Sumy-u s roditeljima o kojima je u novonastalim okolnostima morao netko brinuti, jer nisu željeli napustiti svoje ognjište. Alina se priključila ukrajinskim oružanim snagama koje su se suprotstavile ruskom napadu na njenu zemlju.

Između Vere i nje se dopisivanje nastavilo i dalje, stvorila se emotivna poveznica i osjećaj koji dijele ljudi koji su osjetili što znače izbjeglištva, ratna stradanja, strah i inat protiv agresora koji te želi izbaciti iz vlastitog doma.

-Da, dopisujemo se povremeno, ali svaki dan pođem na viber i provjerim kad je bila aktivna, iako se nikad nismo osobno upoznali, povezale smo se na poseban način u ovim groznim okolnostima u kojima danas žive brojni Ukrajinci. Mislim da hrvatski narod s njima posebno suosjeća jer smo kroz vrlo sličan scenarij prolazili prije tridesetak godina. Mene je Alina oduševila svojom hrabrošću i spremnošću da uzme pušku i brani svoj dom. Ne napušta je optimizam da će njen narod iz ovog rata izaći kao pobjednik i jako joj puno znači podrška svih onih koji misle na njih i žele im pomoći – kazala nam je Vera.

Hrabra dvadesetšestogodišnjakinja je i prije radila na jednom od hrvatskih otoka, te je naša zemlja bila njen odabir i za ovu sezonu. Rat koji odnosi brojne civilne žrtve, razara domove, kuće i obitelji promijenio je živote brojnih Ukrajinaca.

Alina ima svoj cilj i svoj prioritet i nije se dvoumila ni na trenutak što mora napraviti.

Kad sve završi, ostaju osobne povijesti na koje si ponosan. Alina, 26-godišnja djevojka upravo je ispisuje u svom rodnom Sumy-u. Kad sve završi, Dubrovnik će je, ne treba sumnjati, dočekati širom otvorenih ruku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here