HRVATSKA obala više nije zelena na novoj korona karti Europske unije koju objavljuje ECDC. Cijeli jadranski dio Hrvatske je na novoj karti u narančastoj boji. 

ECDC kartu ažurira svakog tjedna. Boje za pojedina područja se određuju kombinacijom broja potvrđenih slučajeva zaraze u proteklih 14 dana na 100 tisuća stanovnika i postotka testirane populacije. Najnovija karta objavljena je danas.

Riječ je o najvažnijoj karti za koronavirus u Europskoj uniji, a referentnom se smatra jer zemlje članice EU donose mjere i određuju uvjete za ulaz iz određene zemlje upravo prema boji koju ta zemlja ima na karti ECDC-a. 

Zelenom bojom su obilježene regije u kojima u posljednja dva tjedna ima manje od 25 registriranih novozaraženih na 100.000 stanovnika (incidencija), a udio pozitivnih nalaza u ukupnom broju testova iznosi manje od četiri posto.

Narančaste su regije u kojima je incidencija ispod 50, a udio pozitivnih nalaza iznad četiri posto; ili pak incidencija između 25 i 150, a udio pozitivnih manji od četiri posto.

Crvene zone su one u kojima je incidencija iznad 50, a udio pozitivnih testova iznad četiri posto; ili ukoliko je incidencija iznad 150 bez obzira na udio pozitivnih nalaza.

Tamno crvene zone su one u kojima je incidencija iznad 500, a sive one za koje nema dovoljno podataka ili se testira znatno manje od prosjeka Unije.

Na karti je velika većina Europe u zelenom. U narančastom su Hrvatska obala, dijelovi Grčke, dio Nizozemske, dio Švedske, Irska i jug Francuske. 

U crvenom su Španjolska, Portugal, manji dio Grčke, dio Danske i dio sjeveroistoka Nizozemske, kao i Luksemburg. 

Dijelovi Španjolske, kao i vrlo mali dio Nizozemske, u tamnocrvenoj su boji, koja simbolizira najlošiju epidemiološku situaciju. 

Stožer je danas objavio da je u posljednja 24 sata zabilježeno 139 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 653.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here