Iz čilipske Crkve sv. Nikole pozivaju na današnju Svetu misu u 10 sati na blagdan Bogojavljenja (Tri kralja) ili kako u Konavlima nazivaju Vodokršte. Tom prigodom po višestoljetnom obredu zakrštava se voda, a u ovoj crkvi to će tradicionalno biti učinjeno u nekoliko stotina godina staroj kamenici teškoj preko 1000 kg što predstavlja jedinstveni događaj na ovom području.

Isto tako u crkvi su tradicionalno postavljene velike Božićne jaslice na više od 50 metara četvornih. Ovogodišnje jaslice protežu se cijelom dužinom glavnog oltara crkve i zasigurno su najveće u našoj Biskupiji na radost vjernog puka, a naročito djeci. 

Blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljenje slavi se 6. siječnja i jedan je od najstarijih katoličkih blagdana. Prema događajima opisanim u Evanđelju po Mateju, tri su kralja ili mudraca “s Istoka”, prateći betlehemsku zvijezdu repaticu, došli u Jeruzalem pokloniti se novorođenom Isusu.

Tri mudraca ili kralja se najčešće prikazuje u različitoj životnoj dobi, kao mladić, zreo muškarac i starac, te su različitih rasa odnosno boje kože. Tako personificiraju razdobljâ čovjekova života te predstavljaju tri tada poznata kontinenta: Melkior Europu, Baltazar Afriku, Gašpar Aziju. Imena im nose snažnu simboliku: najstarijem, Melkioru, ime na hebrejskome znači ‘kralj svjetla’; “Baltazar” dolazi od asirskoga “Bel-tus-assar” što znači ‘Bog štiti njegov život’; a najmlađi nosi ime Gašpar, od perzijskoga “Kaspar” u značenju ‘čuvar blaga, rizničar’.

Postoji i snažna simbolika triju darova: smirna je darovana Isusu kao čovjeku; aromatična smola tamjan (od grčkoga naziva “thymíana”), ili hrvatski rečeno “kâd”, darovana je Isusu kao Bogu, a zlato je dobio kao Kralj.

Po tradiciji, poslije smrti triju kraljeva njihove su relikvije odnesene u Carigrad, nakon što ih je pronašla sveta Jelena Križarica. Odande su kasnije odnesene u Milano i napokon u Köln, u veličanstvenu njemačku katedralu, u kojoj se nalaze i danas. Melkior je zaštitnik putnika i Svjetskog dana mladih, a Baltazar oboljelih od epilepsije.

U našim krajevima svetkovina Bogojavljenja ili Sveta tri kralja obilježena je s nekoliko običaja. Jedan od njih je vezan uz blagoslov vode, odakle i naziv Vodokršće, koji se za ovaj blagdan može čuti na jugu Hrvatske. Tom bi vodom domaćin kuće poškropio kuću, gospodarske zgrade, polja, voćnjake, vinograde i stoku. Ostatak vode bacio bi se na vatru, jer se “sveta” voda nije smjela prolijevati. Time je kuća i imanje sljedećih godinu dana bili pod Božjom zaštitom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here